Περισσότερες από 680.000 γυναίκες στην Ελλάδα, ηλικίας 18-74 ετών, έχουν υποστεί σεξουαλική βία -συμπεριλαμβανομένου του βιασμού- σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.
Η έρευνα του ΕΚΚΕ «για την έμφυλη βία και για άλλες μορφές διαπροσωπικής βίας στην Ελλάδα» έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αποτύπωση του προβλήματος στη χώρα μας. Και τα αποτελέσματά της, που παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική ημερίδα, προκαλούν ανησυχία.
Όπως προκύπτει, η βία προς τις γυναίκες θεωρείται κάτι διαδεδομένο στην ελληνική κοινωνία: Το 90,1% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας κατά των γυναικών από τον σύντροφό τους -πρώην ή νυν- σήμερα στην Ελλάδα είναι αρκετά ή πολύ συχνή.
Την ίδια στιγμή, το 29,6% των ερωτωμένων δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύμα σωματικής βίας και ποσοστό 40% επισημαίνει πως έχει υποστεί ψυχολογική βία. Στο 42% των περιπτώσεων σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας δράστης ήταν στενός σύντροφος του θύματος.
Ως προς τη σεξουαλική βία, που περιλαμβάνει ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και της απόπειρας βιασμού, θύμα έχει πέσει το 23,49% των ερωτωμένων ηλικίας 18-29 ετών και περίπου 2 στις 10 γυναίκες ηλικίας 30-44 ετών.
Με αναγωγή των αποτελεσμάτων στο σύνολο του ο πληθυσμού οι ερευνητές επισημαίνουν πως το συνολικό ποσοστό των γυναικών του δείγματος που έχει υποστεί σεξουαλική βία (18,09%) αντιστοιχεί σε περίπου 683.000 γυναίκες.
Με μελανά χρώματα σκιαγραφείται και η κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους.
Περισσότερες από 2 στις 5 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα (42,6%) και εργάζονται ή είχαν εργαστεί στο παρελθόν φέρονται να έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, ποσοστό που εκτοξεύεται στις ηλικίες 18-29 ετών, υπερβαίνοντας το 54.6%, και στις ηλικίες 30-44 (49.5%).
Στις μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται επίμονα κοιτάγματα, απρεπή αστεία, προσβλητικά σχόλια για το σώμα, άσεμνο φλερτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκθεση σε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, επίμονες προτάσεις για συνάντηση, αυθαίρετη φυσική επαφή, ηλεκτρονικά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου και απειλή για δυσάρεστες συνέπειες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις επιθυμίες του δράστη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η χωρική κατανομή των καταγγελιών: Στην Αττική το ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία έστω και μία φορά στην ενήλικη ζωή τους φτάνει το 50,1% ενώ υψηλά ποσοστά δηλώνονται και από τις γυναίκες που κατοικούν στην Κρήτη (46,6%), στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα (34,4%) και στα Ιόνια Νησιά (31,2%).
Το χαμηλότερο ποσοστό δηλώνεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13%). Τέλος, σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο των γυναικών που δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία στην καταγγελία των περιστατικών βίας.
Πιο συγκεκριμένα, όσο υψηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο έχουν οι ερωτώμενες τόσο υψηλότερα ποσοστά σωματικής ή σεξουαλικής βίας καταγγέλλουν.
Στην έρευνα συμμετείχαν 11.57 γυναίκες και για την υλοποίησή της χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές και μεθοδολογικές προδιαγραφές που έχει διαμορφώσει η Eurostat ενώ οι σταθμίσεις που έγιναν επιτρέπουν αναγωγές στον πραγματικό πληθυσμό της χώρας που αντιστοιχούν σε 3.778.405 γυναίκες ηλικίας 18-74 ετών.