Ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια σε μία εποχή, όπου η ψηφιακή τεχνολογία, διεθνώς, καθορίζει τις οικονομικές εξελίξεις, τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο των επιστημών και στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών.
Ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, θα αλλάξει τα επόμενα 20 χρόνια περισσότερο από τα 300 προηγούμενα. Cloud Computing, Big Data Analytics, Blockchain, Internet of Things, Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και η αυξημένη συνδεσιμότητα των δικτύων επόμενης γενιάς (5G) δημιουργούν ένα νέο πλέγμα υπηρεσιών και αλλάζουν ολοκληρωτικά πλέον την εμπειρία και τις δυνατότητες των χρηστών.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen ΑΙ), η οποία εξελίσσεται, παγκοσμίως, στην τεχνολογία, που μπορεί να επηρεάσει θετικά κάθε κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, του κράτους και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ενδιαφέρουσα Μελέτη: «Η επίδραση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική οικονομία», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο digital economy forum 2023 “Shaping Greece’s Digital Future”:
α) Η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, αναμένεται να ενισχύσει κατά 5,5% το ΑΕΠ της χώρας έως το 2030 (δηλαδή κατά €10,7 δισ.), ενώ, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%.
β) Η υιοθέτηση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, παρά το γεγονός ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν πως η υιοθέτηση λύσεων Gen AI μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξή τους.
γ) Τρεις στις πέντε εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η έλευση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης θα δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες υποστήριξης των λοιπών κλάδων της οικονομίας, διογκώνοντας έτσι την υφιστάμενη πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς ΤΠΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τους πρόεδρους 37 σχολών ΤΠΕ των ελληνικών Πανεπιστημίων, παρουσίασαν πρόσφατα ένα σύνολο σημαντικών, ουσιαστικών και καινοτόμων προτάσεων για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ψηφιακή Τεχνολογία στην χώρα.
Το βέβαιο είναι πως οι προκλήσεις για τον κλάδο το 2024 δεν σταματούν εδώ. Η θέση, όμως, του κλάδου είναι ξεκάθαρη: η χώρα μας μπορεί να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα και να βγει νικήτρια, εάν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οι φορείς συνεργαστούν προτάσσοντας τους παρακάτω στρατηγικούς άξονες:
1) τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου αλλά και των υποδομών, προκειμένου η ανάπτυξη του κλάδου ΤΠΕ να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας,
2) την υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων για να διασφαλισθούν και να ενισχυθούν ο ακριβής και μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, που τα τελευταία χρόνια υλοποιείται σε υψηλές ταχύτητες, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,
3) την άμεση αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και του ΕΣΠΑ 2021-2027, που θα αποτελέσουν μία τεράστια προωθητική δύναμη για την επίτευξη των επιδιωκόμενων εθνικών στόχων,
4) τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, με κίνητρα για την τεχνολογική καινοτομία, ώστε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις, δημιουργώντας παράλληλα και τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας,
5) την ενεργή υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, του ψηφιακού “Brand Ελλάδα”, χωρίς προσκόμματα, όπως αυτό του υπέρογκου «ψηφιακού χαρατσιού» προς τους δημιουργούς για τη νόμιμη αναπαραγωγή των έργων τους από ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, για ιδιωτική χρήση.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρονισμό, καθώς έχουμε για πρώτη φορά σαφή σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, γεγονός που δημιουργεί την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα βρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει στο διεθνές και στο περιφερειακό επίπεδο, έχοντας ανακτήσει και την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια.
Η ελληνική βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας διαθέτει και το ταλέντο και τις επιχειρήσεις και τη διεθνή αναγνώριση, ώστε να πρωταγωνιστήσει διεθνώς. Ήδη στα παγκόσμια βραβεία ψηφιακής τεχνολογίας “WITSA Global ICT Excellence Awards”, στα οποία ο ΣΕΠΕ συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 17 χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν αποσπάσει 38 βραβεία, πολύ περισσότερα από πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες θεωρούνται ψηφιακές υπερδυνάμεις.
Με συνεργασία και με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον μπορούμε όλοι μαζί να δουλέψουμε από κοινού για τη δημιουργία μίας Ελλάδας, πόλο έλξης επενδύσεων αλλά και κόμβο εξαγωγής τεχνογνωσίας στη ψηφιακή τεχνολογία, με άμεση ευεργετική επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία.