«Με χαρά και συγκίνηση παραβρίσκομαι σήμερα σε αυτή την τελετή ονοματοδοσίας των δύο υπερσύγχρονων σκαφών του πυροσβεστικού σώματος. Ο υπουργός Κλιματικής κρίσης μίλησε για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η πολιτεία να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της πολιτικής Προστασίας. Η κλιματική κρίση κάνει μονόδρομο την επένδυση στην πολιτική προστασία. Θα διαθέσουμε 2,1 δισ ευρώ για υποδομές που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία» είπε στην αρχή της τελετής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις γυναίκες και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος που 365 μέρες τον χρόνο προσφέρουν την υπηρεσία τους για το καλό και την ασφάλεια όλων μας. Σήμερα είναι μια συγκινητική στιγμή καθώς αποφασίσαμε ονόματα σε δύο αυτά τα σκάφη στελεχών του ΠΣ που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους είναι να μην ξεχνάμε τη μνήμη τους».
«Εύχομαι τα πλοία να είναι καλοτάξιδα και να είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο γιατί ξέρουμε ότι η δουλειά της πρόληψης ξεκινάει το χειμώνα. Είμαι σίγουρος ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα δύο νέα σκάφη θα λάβουν τα ονόματα του πυρονόμου Σάββα Σάβαρη, πατέρα δύο παιδιών που έχασε τη ζωή του στα 44 χρόνια του σε πυρκαγιά το 2018 στις Σέρρες και του δόκιμου ανθυπουραγού Αριστείδη Μουζακίτη που σε ηλικία 33 ετών άφησε την τελευταία του πνοή το 2017 στο ΓΝΑ μετά από σοβαρό τραυματισμό σε κατάσβεση πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας.
H εκδήλωση έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία του Περιφειάρχη Αττική Νίκου Χαρδαλιά και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει 8 πυροσβεστικά πλοία σε 6 Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς στην Επικράτεια (Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα και Καβάλα).
Τα Πυροσβεστικά Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης θα χρησιμοποιούνται κυρίως σε κατασβεστικές επιχειρήσεις πυρκαγιών μικρής, μεσαίας και μεγάλης έντασης σε πλοία παντός τύπου, καθώς και σε πυρκαγιές σε παράκτιες εγκαταστάσεις (π.χ. διυλιστήρια) εντός των λιμένων που θα τοποθετηθούν, αλλά και στις ευρύτερες γεωγραφικά θαλάσσιες, παράκτιες και παράλιες περιοχές των λιμένων.
Επιπλέον, τα συγκεκριμένα πλοία, πέραν των κυρίων καθηκόντων τους πυρασφάλειας των πλοίων, δύναται να συμμετέχουν επίσης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ναυαγών στις περιοχές κάλυψης, αλλά και στις ευρύτερες γεωγραφικά θαλάσσιες, παράκτιες και παράλιες περιοχές των λιμένων, ενώ επίσης δύναται να συνδράμουν και σε επιχειρήσεις εκτός των περιοχών κάλυψης, εφόσον αυτό απαιτείται λόγω έκτακτων συνθηκών.