Το «παρών» στην τελετή παράδοσης των τριών νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk στο Πολεμικό Ναυτικό, έδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιώντας μάλιστα και μία δοκιμαστική πτήση με τα νέα αποκτήματα του ΠΝ.
Τα ελικόπτερα αυτά, τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, ενισχύουν την αξία τους σε καιρούς όπου δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας, για να συνεχίσει με ένα μήνυμα προς την απέναντι ακτή του Αιγαίου: «Παρά την ηρεμία που επικρατεί τώρα στο Αιγαίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονες επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. »Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά ποτέ αφελείς μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία».
Τα επτά ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού έρχονται να προστεθούν στα 11 Aegean Hawks (S-70B/B6 Seahawk) που είχαν αποκτηθεί με απευθείας αγορά από τη Sikorsky. «Η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή» έγραψε σε ανάρτησή του για την παραλαβή των Romeo (δείτε τη κάτω) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας.
Kυβερνητικές πηγές έκαναν ειδική αναφορά στη διαλειτουργικότητα των νέων ελικοπτέρων με τις άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και τις φρεγάτες FDI (Belharra) που αναμένεται να ενταχθούν σε λίγους μήνες στη δύναμη του ΠΝ, όσο και στη συμβατότητά τους με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Oπως προαναφέρθηκε, η προμήθεια των νέων MH-60R Sea Hawk ενισχύει τον στόλο των έντεκα υπαρχόντων S-70B/B6 Aegean Hawk που ήδη υπηρετούν και θα οδηγήσει στην απόσυρση των επτά ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου AB-212 που διατηρεί εδώ και χρόνια (από το 1979) σε υπηρεσία το ΠΝ. Τα Romeo θα ενταχθούν ως οργανικά ελικόπτερα των τριών φρεγατών FDI κλάσης «Κίμων» και των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «Υδρα». Κύρια αποστολή τους, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος και ο πόλεμος επιφανείας, ενώ όπως όλα τα πτητικά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, θα έχουν και ρόλο Ερευνας / Διάσωσης (SAR). Εκτός, όμως, από την αποκάλυψη και εξουδετέρωση υποβρύχιων απειλών, μέρος της αποστολής των Romeo είναι η ανάληψη ρόλου υποστήριξης ναυτικών πυρών και επιτήρησης, ενώ διαθέτουν υψηλή αντιβαλλιστική αντοχή τόσο στα πτερύγια του ρότορα όσο και στην καμπίνα που τους εξασφαλίζει μεγάλη δυνατότητα επιβίωσης στη μάχη. Αποκαλούμενα και «κυνηγοί» υποβρυχίων, τα ελληνικά Romeo έρχονται με εγκατεστημένο το σύστημα υπερύθρων FLIR δεύτερης γενιάς AAS-44 της Raytheon που προσφέρει διευρυμένη νυχτερινή όραση και καθοδήγηση πυραύλων AGM-114 Hellfire, εκτοξευτή 25 θέσεων για ηχοσημαντήρες AN/SSQ-36/53/62 και εξελιγμένο σόναρ ΑΝ/AQS-22, πυλώνες για τορπίλες ΜΚ-46, κατευθυνόμενα βλήματα Penguin και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου. Η παραλαβή τους συμπίπτει χρονικά με την ένταξη σε υπηρεσία των τουρκικών υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης τύπου 214, που ενισχύουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της γείτονος κάτω από τη θάλασσα.