Οάσεις γαλήνης και ανακούφισης φαντάζουν τα πάρκα, οι κόλποι της αστικής καρδιάς, με τον αδυσώπητο ρυθμό της καθημερινότητας. Μέσα σε αυτή τη δίνη, το Πεδίο του ‘Αρεως, ο πολύτιμος θησαυρός της Αθήνας, χαρίζει στους επισκέπτες του έναν χώρο όπου η φύση συναντά την ιστορία, και η ανάπαυλα γίνεται ευκαιρία για ψυχαγωγία, αλληλεπίδραση και στοχασμό.
To πάρκο, εκτάσεως 270 στρεμμάτων, λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου για την πόλη, η οποία μαθαίνει να αναπνέει ξανά, από τις ανάσες των δένδρων και τα τιτιβίσματα των πουλιών. Ιδρύθηκε το 1934 για να τιμήσει τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και το όνομά του προέρχεται από τον θεό του πολέμου, ‘Αρη.
Ο κήπος είναι ιδανικός για περπάτημα, χαλάρωση και απόλαυση της φύσης καθώς διαθέτει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, ενώ το πάρκο λειτουργεί σαν κέντρο ψυχαγωγίας. Περιλαμβάνει παιδικές χαρές, γήπεδα, καφετέριες και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συχνά φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.
Η ανάπλαση του Πεδίου του ‘Αρεως, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010 αναβάθμισε σημαντικά την περιοχή, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για ψυχαγωγία και άθληση. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν και υπάρχουν προκλήσεις, όπως η συντήρηση και η προστασία από την υποβάθμιση. «Ακοίμητοι» φρουροί του, είναι οι σύλλογοι που συνέστησαν οι περίοικοι πολλές 10ετίες παλαιότερα. «Για εμάς τους κατοίκους των Εξαρχείων, της Πλ. Βικτωρίας, του Γκύζη, της Κυψέλης το πάρκο είναι η αυλή μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Κοκκινάκης μέλος του συλλόγου «Εμείς το Πεδίον του ‘Αρεως». Ένας σύλλογος απόλυτα ενεργός που προασπίζεται τα δικαιώματα των περιπατητών, και την προστασία του άλσους και της πανίδας του από την ηχορύπανση και άλλους αστικούς κινδύνους που «παρεισφρέουν» κυρίως από την πλευρά των δικαστηρίων και αναψυκτήριων (μουσική, προβολείς, παρκινγκ κλπ). Μάλιστα, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης, το περασμένο Σαββατόβραδο, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην περιοχή (Πλ.Πρωτομαγιάς) ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το κλείσιμό του πάρκου στις 10 μμ όπως έχει αποφασιστεί για λόγους ασφάλειας.
Έχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση του ‘Αλσους και σε προσεχή συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά θα τον ενημερώσουν σχετικά ώστε από κοινού να «συνθέσουν» μια συμφωνία για την καρδιά της τσιμεντένιας πραγματικότητας, όπως αναφέρουν.
Εξάλλου, ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του ‘Αλσους, με τα τοπικά και υπερτοπικά πλεονεκτήματα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα φροντίδας και αναβάθμισης της Περιφέρειας Αττικής, η οποία έχει την πλήρη ευθύνη του.
Για το θέμα αυτό ο Νίκος Χαρδαλιάς δηλώνει χαρακτηριστικά: «Στα χέρια μας έχουμε τον μεγαλύτερο πνεύμονα αστικού πρασίνου της Αττικής, το μοναδικό σημείο που μπορεί να δώσει “ανάσες” στους κατοίκους του κέντρου της πρωτεύουσας. Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην αναβάθμιση των χώρων του Πεδίου του ‘Αρεως, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και την προσβασιμότητα. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε οριστικό τέλος στο γαϊτανάκι αδιαφάνειας και ακαλαισθησίας που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια μέσα από δήθεν εορταστικές εκδηλώσεις, που στην πραγματικότητα αποτελούσαν εμπορικές δράσεις αισχροκέρδειας, μειώνοντας την ποιότητα ζωής των περιοίκων. Πλέον, στο Πεδίο του ‘Αρεως θα έχουν θέση μόνο υψηλής αισθητικής εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τις δέουσες χρήσεις του χώρου, καθώς και στην καθημερινότητα των πολιτών, αρχής γενομένης από τα Χριστούγεννα του 2024».
Βάση ιστορικών στοιχείων, ο χώρος του Πεδίου, από την εποχή του Όθωνα αποτελούσε το βασικό χώρο αναψυχής των Αθηναίων. Οι εργασίες δενδροφύτευσης και ανάπλασης που ανατέθηκαν στον Ν. Βοσυνιώτη ξεκίνησαν περίπου το έτος 1935 και μέχρι το 1940 φυτεύτηκαν 46.000 δέντρα και θάμνοι. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, στόχος ήταν το Πεδίον του ‘Αρεως να αλλάζει μορφές και να προσφέρει ποικιλία εικόνων στους περιπατητές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την εναλλαγή των εποχών. Η άρδευσή του εξασφαλίσθηκε μετά την απελευθέρωση το 1944.
Η σημερινή μορφή του πάρκου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή της μελέτης Τομπάζη.
Το Πεδίον του ‘Αρεως χαρακτηρίζεται από καθαρά αστικό πράσινο με φυτά ελληνικής και μεσογειακής προέλευσης, κυρίως καλλωπιστικά. Περιλαμβάνει πάνω από 70 είδη δέντρων, εκ των οποίων μεγάλο αριθμό φυλλοβόλων πλατύφυλλων δέντρων που δεν είναι εύφλεκτα σε περίπτωση φωτιάς.