Η έρευνα της ΑΑΔΕ έδειξε πως πίσω από τις κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονταν μία εταιρεία λογισμικού με Έλληνα νόμιμο εκπρόσωπο, και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη για τους παραβάτες, «αλλοιώνοντας» τις ταμειακές μηχανές τους.
Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο όταν ανώνυμες καταγγελίες έφθασαν στην ΑΑΔΕ, για παράνομες πρακτικές σε επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή, σε άλλη μια με έδρα την Λάρισα, και σε ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούσαν σε μη αναγνώσιμο QR Code πάνω σε αποδείξεις.
Πράγματι, ο έλεγχος αναγνωσιμότητας της ΑΑΔΕ έδειξε πως οι καταγγελίες ήταν αληθείς, ενώ η περαιτέρω εξέταση έδειξε πως διαβιβάζονταν παραστατικά με μικρότερα ποσά από αυτά που ίσχυαν πραγματικά.
Μόνο για τον μήνα Φεβρουάριο ο έλεγχος έδειξε πως είχαν διαβιβαστεί 220.000 αποδείξεις που ανέγραφαν συνολικά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, με τον πραγματικό τζίρο ωστόσο να είναι πολλαπλάσιος, καθώς όταν η μέθοδος πληρωμής ήταν τα μετρητά, η μείωση της αναγραφόμενης αξίας σε σχέση με την πραγματική έφθανε το 90%.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα απόδειξης αξίας 21,90 ευρώ για την οποία ωστόσο διαβιβάστηκε το ποσό των… 2,1 ευρώ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση της υπόθεσης από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής είναι ακόμα άγνωστο καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται αλλά αναμένεται να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.