Η τελευταία του ομιλία από το Οβάλ Γραφείο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν έκλεισε μισό αιώνα πολιτικής καριέρας χθες, Τετάρτη, με μια τελευταία ομιλία από το Οβάλ Γραφείο, με την ελπίδα η κληρονομιά που αφήνει πίσω του να μην επισκιαστεί από την αποτυχία του να σταματήσει την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του με ένα ιδιαίτερα προσφιλές σε εκείνον μήνυμα: ζήτησε από τους Αμερικανούς να ενωθούν. Ωστόσο γρήγορα τους προειδοποίησε για την επικίνδυνη συγκέντρωση πλούτου στις ΗΠΑ.
«Το σύστημά μας διαχωρισμού των εξουσιών, του ελέγχου της εξουσίας, ίσως να μην είναι τέλειο, αλλά διατήρησε τη δημοκρατία μας επί σχεδόν 250 χρόνια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στην ιστορία που αποπειράθηκε να κάνει αυτό το τολμηρό εγχείρημα» σημείωσε ο Μπάιντεν.
«Έξι δεκαετίες αργότερα ανησυχώ εξίσου για την ενδεχόμενη άνοδο ενός τεχνολογικοβιομηχανικού συμπλέγματος. Μπορεί να εγείρει και αυτό πραγματικούς κινδύνους για τη χώρα μας. Οι Αμερικανοί θάβονται σε μια χιονοστιβάδα παραπληροφόρησης και ψευδούς πληροφόρησης που διευκολύνει την κατάχρηση εξουσίας».
«Ο ελεύθερος Τύπος καταρρέει. Πυλώνες εξαφανίζονται. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκαταλείπουν το fact checking», υπογράμμισε.
«Σήμερα διαμορφώνεται στην Αμερική μια ολιγαρχία ακραίου πλούτου, ισχύος και επιρροής, η οποία πραγματικά απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας, τα βασικά μας δικαιώματα και την ελευθερία και τη δίκαιη ευκαιρία που θα πρέπει να έχει ο καθένας να ανελιχθεί» τόνισε ο Μπάιντεν.
Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ο επικεφαλής της Tesla Έλον Μασκ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγεί και έχει αναχθεί σε σύμβουλό του. Ο Ρεπουμπλικάνος ορκίζεται τη Δευτέρα στις 19:00 ώρα Ελλάδας πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τόσο ο Μασκ όσο και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta θα έχουν περίοπτη θέση στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ και θα κάθονται μαζί με τους υποψήφιους υπουργούς της κυβέρνησής του και εκλεγμένους αξιωματούχους.
Η ομιλία του Μπάιντεν έγινε σε μια περίοδο που το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πολύ μικρή επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ έχει επιλέξει να διορίσει στην κυβέρνησή του πιστούς του υποστηρικτές.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε να ηγηθεί των ΗΠΑ στη διάρκεια της ανάκαμψής τους μετά την πανδημία covid-19, έδωσε ώθηση στην κατασκευή ημιαγωγών, προσπάθησε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή, ενώ παράλληλα επιδίωξε να περιορίσει τις ανισότητες στην αμερικανική κοινωνία και να επενδύσει στο μέλλον.
Ωστόσο ο Δημοκρατικός δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, όπως ήλπιζε. Το βασικό του πολιτικό επίτευγμα – η νίκη του επί του Τραμπ το 2020—αποδείχθηκε εφήμερο. Τώρα ο Ρεπουμπλικάνος έχει δεσμευθεί να ακυρώσει πολλές πολιτικές του Μπάιντεν.
«Το μόνο που ήθελε ο Μπάιντεν είναι να τον θυμούνται για τα σπουδαία πράγματα που έκανε για αυτή τη χώρα και, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αυτά επισκιάστηκαν από την λανθασμένη απόφασή του να είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του» στις προεδρικές εκλογές του 2024, όταν αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.
«Έγινε ένας ιστορικός πρόεδρος όταν νίκησε τον Τραμπ. Οπότε το γεγονός ότι ο Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία, πιο ισχυρός απ’ όσο ήταν όταν έφυγε, είναι ένα ατυχές τέλος στην ιστορία» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Βίνσεντ Ρίγκμπι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα μείνει στην ιστορία ως ο «πρόεδρος- ιντερλούδιο», παρά τα επιτεύγματά του.
«Θα δούμε πώς θα του συμπεριφερθεί η ιστορία σε 5, 10, 15 χρόνια. Όμως θα θεωρείται πάντα ο πρόεδρος (που κυβέρνησε) μεταξύ δύο προεδριών του Τραμπ» σημείωσε ο Ρίγκμπι.