Το Άγιον Όρος και τα μοναστήρια του αποτελούν το λίκνο του κοινοβιακού και ασκητικού μοναχισμού, εδώ και πολλούς αιώνες.
Το οδοιπορικό ξεκινά από τη Σιμωνόπετρα, συνεχίζει στην Αθωνική Έρημο, περνώντας στη συνέχεια από το ιερό κελί των Δανιηλαίων. Το επόμενο προσκύνημα είναι στα Καυσοκαλύβια. Οι στάσεις που ακολουθούν είναι η σπηλιά του Ακάκιου, η σπηλιά του Άγιου Νείλου και η σπηλιά του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Η πορεία συνεχίζεται στην πρώτη στην ιεραρχία Μονή του Όρους, την Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας και στο ησυχαστήριο του πατέρα Παΐσιου. Το πρώτο μέρος του οδοιπορικού ολοκληρώνεται με τις τρεις σημαντικές μονές: τη Μονή Ιβήρων, τη Μονή Σταυρονικήτα και τη Μονή Βατοπαιδίου.
Το δεύτερο μέρος έχει ως αφετηρία τη Μονή Ζωγράφου. Ακολουθούν η Μονή Δοχειαρίου, η Μονή Ξενοφώντος και η Μονή Παντελεήμονος. Στη συνέχεια βρισκόμαστε στις Καρυές, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας, από τον 10ο αιώνα έως σήμερα. Στο ναό του Πρωτάτου, υπάρχει το Άξιον Εστίν, η πιο σημαντική εικόνα του Αγίου Όρους. Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, η Εφέστιος και Προστάτιδα όλων των Μονών του Όρους, φυλάσσεται στο ιερό βήμα του ναού.
Οι επόμενες στάσεις είναι στη Μονή Κουτλουμουσίου στη Μονή Παντοκράτορος και στην σκήτη του Προφήτη Ηλία. Ο δρόμος οδηγεί στη συνέχεια στην Σκήτη του Ξυλουργού, τη Βογορόδιτσα. Τελικός προορισμός η Μονή Χιλανδαρίου και η Σιμωνόπετρα.
Το τρίτο μέρος του οδοιπορικού ξεκινά από την Κερασιά και το κελί του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και συνεχίζει στον Σταυρό, στα 800 μέτρα υψόμετρο και μετά στο καταφύγιο της Παναγιάς στα 1500 μέτρα. Στόχος η κορυφή του Άθω, στα 2033 μέτρα. Το πετρόκτιστο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στην κορυφή του βράχου δεσπόζει ο σιδερένιος σταυρός, που εγκατέστησαν Ρώσοι μοναχοί το 1927.
Μετά αρχίζει η κατάβαση προς τον Άγιο Βασίλειο,την Ιερά Καλύβη Δανιηλαίων και την Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας. Μετά την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, το οδοιπορικό ολοκληρώνεται στη Σιμωνόπετρα.