Ο Φάνης Κουντούρης είναι θαλασσοπόρος, εξερευνητής και λάτρης των ακραίων συνθηκών, που αναζητά πάντα νέες προκλήσεις για να δοκιμάσει τα όρια του. Η ζωή του είναι μια διαρκής εξερεύνηση του άγνωστου. Πρόσφατα, σε μια αποστολή 106 χιλιομέτρων στην έρημο Σαχάρα, έζησε μαζί με νομάδες και ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την πρόσβαση σε καθαρό νερό για τις τοπικές κοινότητες.

«Ο βασικός μου στόχος ήταν να ζήσω στους ρυθμούς των νομάδων, να γνωρίσω τον τρόπο ζωής τους και να καταλάβω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην έρημο», ανέφερε στο Newsbomb.gr.

«Η πρωτοβουλία για το νερό προέκυψε στη συνέχεια. Αρχικά, το ταξίδι είχε σχεδιαστεί ως ένα από τα πέντε ακραία ταξίδια που κάνω, με σκοπό να καταγράψω τη ζωή των νομάδων, τις δυσκολίες της ερήμου, αλλά και τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα σε ακραίες συνθήκες», σημείωσε.

Η έμπνευση ήρθε από το βιβλίο Thirst του Σκοτ Χάρισον. «Αποφάσισα ότι ήθελα το ταξίδι να έχει έναν θετικό αντίκτυπο. Αν μπορούσα να βοηθήσω έστω και έναν άνθρωπο, θα άξιζε τον κόπο», ανέφερε. Έτσι, ξεκίνησε μια καμπάνια σε συνεργασία με την charity: water, μια ΜΚΟ που προσφέρει καθαρό νερό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, κατασκευάζοντας πηγάδια και υποδομές ύδρευσης.
«Η τέταρτη μέρα ήταν η πιο δύσκολη», θυμήθηκε. «Βρεθήκαμε σε ένα ανοιχτό, τεράστιο πλάτωμα, 22 χιλιόμετρα πριν από τον προορισμό μας, όταν ξαφνικά ξεκίνησε μια αμμοθύελλα. Ο αέρας δυνάμωνε συνεχώς, δυσκολεύοντας την κίνηση τόσο τη δική μας όσο και των καμήλων που μετέφεραν τον εξοπλισμό μας».

Η κατάσταση έγινε κρίσιμη όπως σημείωσε: «Είχαμε ήδη διανύσει 13-14 χιλιόμετρα μέσα σε αυτές τις συνθήκες και αρχίσαμε να ξεμένουμε από νερό. Τα πάντα σε αυτά τα ταξίδια είναι υπολογισμένα μέχρι το τελευταίο γραμμάριο, ώστε να μην κουβαλάμε περιττό βάρος. Γιατί το επιπλέον βάρος σημαίνει μεγαλύτερη καταπόνηση και περισσότερη ανάγκη για νερό». Όταν αναγκάστηκαν να σταματήσουν, η νύχτα είχε ήδη πέσει. «Το να συνεχίσουμε τη νύχτα στην έρημο δεν ήταν επιλογή λόγω του ψύχους. Εκείνη τη στιγμή ήμασταν τρία άτομα με μόλις δύο λίτρα νερό και ακόμα 22 χιλιόμετρα μπροστά μας».

Η ζωή με τους νομάδες
Η εμπειρία της διαβίωσης με τους νομάδες ήταν μοναδική. «Βγαίνεις τελείως έξω από τη δική σου πραγματικότητα. Ακολουθείς τους ρυθμούς τους και βλέπεις μια ζωή πολύ πιο απλοποιημένη. Από το φαγητό και το νερό μέχρι τις καθημερινές συνήθειες».
Το πρόγραμμα ήταν λιτό: «Το πρωί ξυπνάς, περπατάς μαζί τους, ετοιμάζεις ένα υποτυπώδες πρωινό και συνεχίζεις να ζεις σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Είναι μια εμπειρία που σε εκπλήσσει, γιατί διαπιστώνεις πόσο γρήγορα προσαρμόζεται το σώμα σου». Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση δεν ήταν σωματική. «Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι πνευματικό, να ξεπεράσεις τον φόβο του αγνώστου», τονίζει.

Το επόμενο ταξίδι
Ο Φάνης έχει ήδη στα σκαριά την επόμενη περιπέτειά του. «Σκέφτομαι τον Αρκτικό Κύκλο. Έχω τρία ταξίδια υπό σχεδιασμό: τη διάσχιση της παγωμένης λίμνης Βαϊκάλης στη Σιβηρία—600 χιλιόμετρα σε θερμοκρασίες -40°C—, το Τριεθνές (τα σύνορα Φινλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας) ή μια αποστολή προς τον Βόρειο Πόλο».
«Όποιος θέλει να βοηθήσει στο θέμα του καθαρού νερού, μπορεί να κάνει δωρεά στην καμπάνια που έχω δημιουργήσει. Υπάρχει ο σχετικός σύνδεσμος στο Instagram μου», είπε.