Τον 69χρονο Αμερικανό καρδινάλιο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ εξέλεξε το κονκλάβιο των 133 Ρωμαιοκαθολικών επισκόπων ως τον νέο Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πνευματικό ηγέτη 1,4 δισ. Καθολικών ανά τον πλανήτη.
Ο νέος Πάπας, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται στους συντηρητικούς, επέλεξε το παπικό όνομα “Λέων ΙΔ'”.
Έως τώρα ο καρδινάλιος Πρέβοστ ήταν υπεύθυνος του “υπουργείου” του Βατικανού για το σύνολο του καθολικού κλήρου.
Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός εκλέγεται ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η εκλογή του νέου ποντίφικα έγινε κατά την πρώτη πλήρη ημέρα της ψηφοφορίας με τη συμμετοχή 133 καρδιναλίων-εκλεκτόρων, οι οποίοι είχαν κλειστεί στο παρεκκλήσι από το απόγευμα της Τετάρτης, με τον λευκό καπνό να υψώνεται πάνω από την Καπέλα Σιστίνα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.
Εμφανώς συγκινημένος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση “Ζήτω ο πάπας”.
“Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα”, ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
“Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε.
Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε, ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα.
Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε “μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος”. Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός.
Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη.
Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν.
Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος”, κατέληξε ο νέος ποντίφικας.
Ο Λέων 14ος είπε επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμα τους.
Την πρώτη ευλογία του ποντίφικα έλαβαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που έσπευσαν στο Βατικανό, με σημαίες από σχεδόν όλες τις καθολικές χώρες.
Μένει να δούμε αν ο νέος πάπας θα μεταβεί στη Νίκαια στα τέλη Μαΐου για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο –όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φραγκίσκο– επ’ ευκαιρία των 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν συμφωνηθεί και μένει να καθοριστεί αν ο νέος πάπας θα παρευρεθεί ή θα επιλέξει να στείλει κάποιον εκπρόσωπό του.
Ενωτικός
Οι καρδινάλιοι, σύμφωνα με τον αναλυτή επί θρησκευτικών θεμάτων του BBC Aleem Maqbool, ένιωθαν ότι ο νέος Πάπας θα έπρεπε να είναι κάποιος που θα συνέχιζε την κληρονομιά του πάπα Φραγκίσκου να προσεγγίζει όσους βρίσκονται στο περιθώριο, αλλά και να έχει μαζί του ένα ευρύ φάσμα ατόμων εντός της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τους οποίους ο Πάπας Φραγκίσκος βρισκόταν μερικές φορές σε διαμάχη.
Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ θεωρείτο από τους παρατηρητές ως υποψήφιος που θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο – κάποιος που θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ διαφορετικών κόσμων.
Το γεγονός ότι το κονκλάβιο κατέληξε σε μια απόφαση σε μόλις τέσσερις γύρους ψηφοφορίας υποδηλώνει ότι οι καρδινάλιοι συμφώνησαν με αυτή την εκτίμηση.
Ενθουσιασμός
Το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασε σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα με τις πρώτες λευκές τολύπες καπνού που βγήκαν από τη μικρή καπνοδόχο, στη στέγη της Καπέλα Σιξτίνα.
“Ζήτω ο Πάπας” και “Έχουμε Πάπα!” φώναζαν οι παρευρισκόμενοι.
Η αδελφή Μόνα Λίζα, μια Βραζιλιάνα μοναχή, βρισκόταν στην πλατεία, κρατώντας μια βραζιλιάνικη σημαία, με δάκρυα στα μάτια. “Είμαι τόσο ευτυχισμένη”, είπε.
Ο πάπας Φραγκίσκος πέθανε στις 21 Απριλίου, έπειτα από 12 χρόνια στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κατά τη θητεία του ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και ανοιχτών συζητήσεων για μια σειρά θεμάτων που διχάζουν τους Καθολικούς, όπως τη χειροτονία γυναικών ιερέων και την καλύτερη ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ πιστών.
Αν και δεν υπήρχε κάποιο ξεκάθαρο φαβορί για τη διαδοχή του, οι δύο επικρατέστεροι θεωρούνταν ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο “υπ’ αριθμόν 2” αξιωματούχος του Βατικανού και ο Φιλιπιννέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι ήταν ο Γάλλος Ζαν-Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πέτερ Έρντο, ο εκλεγείς Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ και ο Ιταλός Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.
Οι καρδινάλιοι-εκλέκτορες ψήφισαν για πρώτη φορά το απόγευμα της Τετάρτης και ακολούθησαν άλλοι δύο γύροι ψηφοφορίας το πρωί σήμερα. Επέστρεψαν στην Καπέλα Σιξτίνα για την τέταρτη ψηφοφορία στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και περίπου δύο ώρες αργότερα αναδύθηκε ο λευκός καπνός.
Στα προηγούμενα δέκα κονκλάβια είχαν χρειαστεί, κατά μέσο όρο, 7,2 ψηφοφορίες για την εκλογή πάπα. Ο Φραγκίσκος είχε εκλεγεί με την πέμπτη.