Την Κυριακή 11 Μαΐου, η ιστορία και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής ζωντάνεψαν και πάλι στον ιερό χώρο των Οχυρών Ρούπελ, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Μια ιδιαίτερη επετειακή εκδήλωση, που οργανώθηκε από τον Δήμο Σιντικής με τη βοήθεια του σωματείου «Στενωπός: Οχυρώσεις Μπέλλες – Αγκίστρου», προσέφερε μια συγκινητική αναβίωση της Μάχης των Οχυρών και της παράδοσής τους στους Γερμανούς κατακτητές.
Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Τάσου Χατζηβασιλείου, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι στρατιωτικών και τοπικών αρχών, καθώς και φορείς της Π.Ε. Σερρών, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή αναπαράσταση των ηρωικών γεγονότων που συνέθεσαν το λαμπρό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας στον τόπο του Ρούπελ, κάτω από την σκιά του μαρμάρινου μνημείου των πεσόντων στρατιωτών.
Την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου σε δηλώσεις του εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. «Οι μαχητές των οχυρών, υπερασπίστηκαν τα ιδανικά της πατρίδας και δίδαξαν ανδρεία», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως είναι συγκινητική η ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση του κόσμου όχι μόνο από τις Σέρρες αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας. «Συγκινητική είναι όμως», τόνισε και η συμμετοχή αναβιωτών από διάφορες γειτονικές χώρες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές θέλουν να μάθουν της ελληνική ιστορία. Γιατί η αναβίωση σήμερα για εμάς είναι το καλύτερο μάθημα ελληνικής ιστορίας. Βρισκόμαστε σήμερα στο Ρούπελ για να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και το έθνος Έχουμε υποχρέωση να συντηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και κυρίως τα διδάγματα αυτών των αγωνιστών».
Ο υφυπουργός λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως με απόφαση του ΥΠΕΘΑ παραχωρείται στον Δήμο Σιντικής η παλιά στρατιωτική λέσχη στο Πετρίτσι, για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών δεδομένου ότι αποτελούσε και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος, καλωσόρισε θερμά στο Ρούπελ επισκέπτες και αναβιωτές, τονίζοντας με έμφαση πως στόχος όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι «να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της Μάχης, προσφέροντας ταυτόχρονα μια ευκαιρία για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, προβάλλοντας τα ιδανικά του ηρωισμού, της αυτοθυσίας, της ενότητας και την ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».
Αναβιωτικές ομάδες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Ρουμανία (συνολικά ενενήντα άτομα) φορώντας αυθεντικές στολές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με πλήρη εξάρτηση και μέσα σε ένα περιβάλλον που προσομοίαζε με συνθήκες σκληρής μάχης, πρόσφεραν μια εξαιρετική δραματοποιημένη εικόνα των τελευταίως ωρών της Μάχης των Οχυρών. Ήταν αυτές οι ώρες της συγκινητικής παράδοσης των οχυρών από τους Έλληνες στους Γερμανούς κατακτητές μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα και τη συνθηκολόγηση που είχε επιτευχθεί.
Η διοργάνωση επιδιώκει να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύοντας το διαχρονικό μήνυμα της αντίστασης και της ελευθερίας. Παράλληλα, ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και αναδεικνύει τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στη διατήρηση της ιστορικής συνείδησης.
Οι πολυάριθμοι επισκέπτες που παρακολούθησαν με ενθουσιασμό της αναβίωση της μάχης των οχυρών, στις 6 Απριλίου 1941, είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν έστω και νοερά στη μάχη μέσα από τις περιγραφές, τα ηχητικά ντοκουμέντα, τις δραματοποιημένες εικόνες, τις ελεγχόμενες εκρήξεις, τις χαμηλές πτήσεις εκπαιδευτικών αεροσκαφών, αλλά και τα μηχανοκίνητα οχήματα και μοτοσικλέτες αντίκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όσοι φέτος ανέβηκαν στο Ρούπελ, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έγιναν έστω και για λίγο κοινωνοί ενός ιστορικού γεγονότος που ξεπερνά τα στενά όρια της τοπικής μνήμης. Πρόκειται για μια εμπειρία που συνδυάζει τη γνώση με το βίωμα, τον σεβασμό με την συγκίνηση και την τεκμηριωμένη παρουσίαση.
Η αφήγηση των γεγονότων πλαισιώθηκε από τη φωνή του γνωστού εκφωνητή Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος με τη χαρακτηριστική του χροιά προσέδωσε ένταση και συναισθηματικό βάθος στο δρώμενο. Σημείο κορύφωσης αποτέλεσε η δραματική σκηνή της απαίτησης παράδοσης των οχυρών από τις γερμανικές δυνάμεις και η ιστορική απάντηση του ήρωα διοικητή των Οχυρών, αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται».