“Ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων από ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Ομάδας του Κογκρέσου”, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Σε άρθρο του το nTV γράφει πως: “Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, οι Έλληνες βουλευτές υποστηρίζουν ότι η πρωτοβουλία του Πενταγώνου για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων είναι κρίσιμη”.
Όπως αναφέρει η Evrensel: “Η νέα διακομματική πρωτοβουλία, με τίτλο ‘Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας’, αποσκοπεί στη διερεύνηση της δυνατότητας επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα – περιλαμβανομένων και των νησιών”.
Όπως συμπληρώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ: “Η έκθεση θα περιλαμβάνει ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα βάσης που παρέχονται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τα μέλη του Κογκρέσου Grace Meng, Gus Bilirakis, Dina Titus και Nicole Malliotakis. Οι βουλευτές θεωρούν την πρωτοβουλία κρίσιμη, σε μια περίοδο που οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αναγκάζουν το Πεντάγωνο να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες στην περιοχή.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: ‘Οι δραστηριότητες σε βάσεις όπως ο Έβρος (Αλεξανδρούπολη) και ο Κόλπος της Σούδας αποτελούν βασικό πυλώνα της προβολής ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενώ παίζουν κρίσιμο ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού, και ιδιαίτερα στον συνεχιζόμενο ανεφοδιασμό της Ουκρανίας’.
Περίπου έναν χρόνο πριν, η βουλευτής Meng είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση ως τροπολογία στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2024. Η ίδια δήλωσε σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία: “Αυτός ο νόμος θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας, υποστηρίζοντας τις ισχυρές αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και διευρύνοντας τους ορίζοντες της συνεργασίας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τη στήριξη των συμμάχων μας και την αντιμετώπιση των αντιπάλων μας'”.