O Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε την επικαιροποιημένη Αντίληψη Εξωτερικής Πολιτικής σύμφωνα με την οποία κύριος στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι «η εξάλειψη των υπολειμμάτων της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κόσμο οι οποίες αποτελούν και την κύρια πηγή κινδύνου» και «η προσέγγιση Κίνας-Ινδίσς».
Αυτό σημαίνει πως η Μόσχα ορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως τον νούμερο ένα γεωπολιτικό εχθρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα χτυπήσει όλα τα «assets» που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί προκειμένου να κυριαρχούν στον πλανήτη, το βασικότερο των οποίων είναι το ίδιο το αμερικανικό δολάριο.
Ο επόμενος μεγάλος στόχος της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής θα είναι η προσέγγιση δύο μακροχρόνιων αντιπάλων της Κίνας και της Ινδίας. Οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε μία μόνιμη και αέναη σύγκρουση την οποία όμως η Μόσχα θέλει να την λήξει όπως ακριβώς έκανε και το Πεκίνο στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
Η Ινδία αποτελεί το τελευταίο μεγάλο και σημαντικό γεωπολιτικό κομμάτι και για τη Μόσχα και για το Πεκίνο ώστε να συμπληρωθεί το «μπλοκ» της Ευρασίας, το οποίο μεθοδικά σχεδιάζουν εδώ και χρόνια Ρωσία και Κίνα ως αντίπαλο δέος των δυτικών συνασπισμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικαιροποιημένη αντίληψη θα αποτελέσει τη βάση των πρακτικών δράσεων της χώρας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα αποτελέσει επίσης μια σταθερή δογματική βάση για περαιτέρω εργασία στον τομέα των διεθνών σχέσεων.
Ακολουθούν οι κύριες διατάξεις:
Η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης και δεν απομονώνεται από αυτήν, δεν έχει εχθρικές προθέσεις.
Η Μόσχα υπολογίζει στη συνειδητοποίηση από τις δυτικές χώρες της ματαιότητας της αντιπαράθεσης και στην επιστροφή στην ισότιμη αλληλεπίδραση.
Η Ρωσία θεωρεί την πορεία της Ουάσιγκτον ως την κύρια πηγή κινδύνων για την ασφάλειά της και τη διεθνή ειρήνη.
Θα δοθεί προτεραιότητα στην εξάλειψη των υπολειμμάτων της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον κόσμο.
Η Μόσχα επιδιώκει να εξασφαλίσει την ασφάλεια εξίσου για όλες τις χώρες με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συνολική εμβάθυνση των δεσμών και του συντονισμού με την Κίνα και την Ινδία.
Ο κύριος στόχος με τις γύρω χώρες είναι να μετατραπεί η περιοχή σε ζώνη ειρήνης, καλής γειτονίας και ευημερίας.