Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Ναι από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Με 208 θετικές ψήφους 68 κατά σε σύνολο 300 παρόντων βουλευτών ψηφίστηκε -όπως αναμένονταν- το νομοσχέδιο για την άρση των κριτηρίων σχετικά με την ψήφο των απόδημων.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία των 158 βουλευτών, το ΠΑΣΟΚ (32 βουλευτές) , το κόμμα «Νίκη» (12 βουλευτές) και η Πλεύση Ελευθερίας (8 βουλευτές). Ως εκ τούτου το νομοσχέδιο συγκεντρώνει τις απαραίτητες -με βάση το Σύνταγμα- 200 ψήφους που απαιτούνται για να ψηφιστεί και να ισχύσει μάλιστα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή τις Ευρω-εκλογές.
Νωρίτερα σήμερα, στην συζήτηση που προηγήθηκε τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές και οι αρμόδιοι υπουργοί.
Η Νίκη Κεραμέως ανέπτυξε 5 επιχειρήματα υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου.Τονίζοντας ότι πρόκειται για ρύθμιση συμβατή με το Σύνταγμα, πως ανταποκρίνεται στους υφιστάμενους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, ότι επιλύει το πρόβλημα της ύπαρξης ψηφοφόρων 2 ταχυτήτων, ότι ενισχύεις τους δεσμούς με την ομογένεια ενώ αποκαθιστά μία στρέβλωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στην ίδια λογική ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος σημείωσε αναφορικά με τους απόδημους πώς «πρέπει να τους στηρίξουμε. Πρέπει να τους διατηρήσουμε κοντά στην Ελλάδα και να τους κρατήσουμε ζεστούς. Και είναι στο χέρι όλων των κομμάτων, ανεξαρτήτως το τι θα αποφασίσουν οι άνθρωποι αυτοί να ψηφίσουν, να τους αγκαλιάσουμε, να τους στηρίξουμε και εν τέλει να τους έχουμε, να τους διατηρήσουμε και να παραμείνουν ενεργό κομμάτι του ελληνισμού».
Κατά του νομοθετήματος τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία αλλά και διαρκώς και σήμερα, είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού» σημειώνοντας πως «κατέθεσε τροπολογία που περιγράφει ξανά την πρότασή μας για δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών των αποδήμων, έτσι ώστε να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, όπως παγίως το ζητούν και όπως κάνουν και ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη διασπορά. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε απευθυνόμενος στη κυβέρνηση πως «αυτό που πάτε να κάνετε είναι μια μεγάλων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με τη διευκόλυνση και τη συμπερίληψη ανθρώπων που δεν έχουν κανέναν δεσμό με την Ελλάδα, εκτός από τον συναισθηματικό που δεν αμφισβητούμε καθόλου, που τον εκτιμάμε βεβαίως, τον υπολογίζουμε, αλλά δεν αρκεί».