Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα χθες 5 Αυγούστου 2023 παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρέθηκε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος Φθιώτιδας η Νότα Παπαδοπούλου Μούτσιου και μαζί της εκατοντάδες πιστοί για να τιμήσουν την μεγάλη δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού και της εορτής ευρέσεως της Αγίας εικόνας της Παναγίας από τον Όσιο Αγάθωνα και κτήτορα της μονής.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή ξεκίνησαν το Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 με το Μέγα πανηγυρικό αρχιερατικό Εσπερινό παρουσία του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών όπου έγινε περιφορά και προσκύνημα της ιερής εικόνας της Παναγίας ,ενώ το πρωί της Κυριακής 6 Αυγούστου τελέστηκε θεία πανηγυρική λειτουργία.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού δεν υπήρξε απλώς ένα ιστορικό γεγονός, όντως πραγματικό γεγονός το οποίο συνέβη στο όρος Θαβώρ, αλλά πρώτιστα υπήρξε ένα πνευματικό, μυστηριακό, θεολογικό γεγονός με προεκτάσεις πνευματικές σε όλη τη ζωή της Εκκλησίας μας, σε όλη την πνευματικότητά μας, σε όλη τη θεολογία μας και κυρίως και κατ’ εξοχήν στην ησυχαστική θεολογία, στην μοναχική ζωή.
Η Μεταμόρφωση του Χριστού, η οποία ήταν η φανέρωση της δόξας Του στους μαθητές Του και όπως μας λέει πολύ όμορφα το Απολυτίκιο της εορτής: «καθώς ηδύναντο», στο βαθμό που μπορούσαν να δουν, να αντικρίσουν, να γευτούν, να μετάσχουν στη δόξα του Θεού. Αυτό το «καθώς ηδύναντο» κρύβει ένα τεράστιο μεγαλείο, ένα τεράστιο όχι μόνο θεολογικό και πνευματικό μεγαλείο, αλλά και ένα τεράστιο ανθρώπινο μεγαλείο, που έχουμε πολύ ανάγκη να το ενστερνιστούμε στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας.
Μεταμόρφωση σημαίνει λαμβάνω μορφή Χριστού στη ζωή μου. Γίνομαι Χριστός ο ίδιος. Αυτό σημαίνει μεταμόρφωση. Φανερώνω και αποκαλύπτω το Χριστό μέσα στη ζωή του κόσμου. Αυτό που τόσο όμορφα μας παρουσιάζει ως καθημερινότητα και βίωμα το Γεροντικό της Εκκλησίας. Αυτό είναι το διακύβευμα, το ζητούμενο, η προοπτική της μεταμόρφωσης.
Ο Όσιος Αγάθων ευρισκόμενος πάνω εδώ σε αυτό το ύψωμα, σε αυτό το μπαλκόνι, σε αυτή την αετοφωλιά της Οίτης αναζητώντας το Φως του Θεού, αναζητώντας το Φως του Χριστού, αναζητώντας αυτή τη λεπτή αύρα τη μυστική της Χάριτος του Θεού, βρέθηκε μπροστά σε ένα δώρο της Μεταμόρφωσης και αυτό το δώρο ήταν η Εύρεση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας, της Εφεστίου και Θαυματουργού Εικόνος, η οποία είχε χαθεί, είχε εξαφανιστεί κι ο πόνος, τα δάκρυα, η προσευχή του Οσίου Αγάθωνος τον αξίωσαν να μετάσχει στο βαθμό που «ηδύνατο» και αυτός, στο βαθμό που ήθελε και μπορούσε να μετάσχει σε αυτό το μεγάλο δώρο και να μας χαρίσει όχι απλώς το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας μας, αλλά μας χαρίζει και το μοναστήρι της Παναγίας μας, την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφράζεται παράλληλα και ως Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τους, γιατί ακριβώς η Εύρεση της Ιεράς Εικόνος υπήρξε καρπός ενός μεταμορφωμένου ανθρώπου, ενός ανθρώπου πτωτικού, ενός ανθρώπου πεσμένου, ενός ανθρώπου αμαρτωλού, ο οποίος όμως αγάπησε το Θεό, πόθησε και λαχτάρησε το φως του Θεού και έλαμψε έγινε Θεοφόρος, Πνευματοφόρος, μεταμορφώθηκε και ο ίδιος και αξιώθηκε ακριβώς να λάβει αυτό το δώρο της μεταμορφωμένης του ψυχής, της μεταμορφωμένης του καρδιάς, να βρει το εικόνισμα της Παναγίας όχι για τον εαυτό του, όχι για να το καταστήσει ένα προσωπικό κειμήλιο, όχι για να το κρεμάσει σε ένα σαλόνι για να το παρουσιάζει σε γνωστούς και φίλους, ούτε για να τοποθετήσει σε ένα σκευοφυλάκιο μιζέριας και μούχλας και ενός άγονου παρελθοντισμού, αλλά για να το προσφέρει για το παρόν και το μέλλον, για τους αδελφούς του, στην Εκκλησία του Χριστού, για να αξιωνόμαστε και σήμερα να ανηφορίζουμε κατά χιλιάδες εδώ σε αυτό το εικόνισμα, να καταθέτουμε τον πόνο μας, τα βάσανά μας, τις έγνοιες μας, τα προβλήματά μας, τις αγωνίες μας.
Αυτή εδώ η Μονή του Οσίου Αγάθωνος ακριβώς βιώνει τη Μεταμόρφωση του Χριστού με όλους αυτούς τους τρόπους, αγωνιζόμενη να μεταμορφώσει τον κόσμο, αγωνιζόμενη να μεταμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων της ζωή μας από μία ζωή μοναξιάς σε μία ζωή επικοινωνίας, από μία ζωή ατομικότητας σε μία ζωή συλλογικότητας, από μία ζωή ενός ατομοκρατισμού σε ένα μοίρασμα, σε ένα άνοιγμα, σε μία ανοιχτή αγκαλιά προς όλους τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς να ξεχωρίζει σε αυτούς που είναι δυνατοί και σε αυτούς που είναι αδύναμοι, σε αυτούς που δύνανται και σε αυτούς που δεν δύνανται, αλλά αγκαλιάζει και δέχεται τους πάντες και προσφέρει το Φως του Χριστού μέσα από τη ζωή και την ιστορία της Μονής και φυσικά δεν έπαψε η Μεταμόρφωση να δίνει καρπούς ευκλεείς, αγιοπνευματικούς σε αυτόν εδώ τον αγιασμένο τόπο.
Πως θα φανερώσουμε λοιπόν το Χριστό και πως θα ζήσουμε τη Μεταμόρφωση και πως θα μετάσχουμε και εμείς στα δώρα της Μεταμορφώσεως γενόμενοι Χριστοί, γενόμενοι άνθρωποι με νουν Χριστού. Αυτό είναι το ζητούμενο και να παρακαλέσουμε και να ζητήσουμε από την προσευχή μας. Να πάρουμε δύναμη να μεταμορφωθούμε, να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας, να μεταμορφώσουμε την καθημερινότητά μας και να μεταμορφώσουμε όλο τον κόσμο» Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδο κ.κ.Συμεών.
Νότα Παπαδοπούλου Μούτσιου “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, αποτελεί για μένα σπουδαία δεσποτική εορτή. Η σημασία της, Θρησκευτική αλλά και Εθνική , πάντα ξεχωριστή . Το ζητούμενο να παρακαλέσουμε και να ζητήσουμε στην προσευχή μας να φανερώσουμε τον Χριστό που έχουμε μέσα μας, να μεταμορφωθούμε πρώτα εμείς για να μεταμορφώσουμε όλο τον κόσμο”
Η Αγία εικόνα της Παναγίας η θαυματουργή ,όπου η προφορική παράδοση αναφέρει πως στο παλιό Μοναστήρι πού ασκήτευε ο όσιος Αγάθωνας έπαθε καθίζηση καί η εικόνα της Παναγίας εξαφανίσθηκε, γιά νά βρεθεί σέ φωτόλουστη σπηλιά εκεί κοντά στή σημερινή του θέση, όπου κτίστηκε ο ”Όσιος” το μοναστήρι περί τον 14ο μέ 15ο αιώνα. Η Μονή ”Όσιος” μετά την κοίμηση του κτήτορος ονομάστηκε από τους μοναχούς Μονή Αγάθωνος. Η εφέστιος εικόνα της Παναγίας του Αγάθωνα (του τύπου της οδηγήτριας καλυμμένη με καλλιτεχνικό ασημένιο επικάλυμμα )είναι Θαυματουργή.