Η εικόνα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων ξυπνά μνήμες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε διεθνές επίπεδο κινούνται σε υψηλά 15 ετών, καθώς η παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και η στασιμότητα που καταγράφεται σε όλες οικονομίες αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες ότι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων είναι το γεγονός πως η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου των ΗΠΑ άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι τα αμερικανικά επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ προβληματισμό προκαλούν και τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στην Κίνα.
«Ο λόγος πίσω από την άνοδο είναι τα ισχυρά στοιχεία για την εγχώρια ζήτηση των ΗΠΑ. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, κάνουν λόγο για σταδιακή επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πιστοποιείται από macro που ανακοινώνονται», δήλωσε ο Samy Chaar, επικεφαλής οικονομολόγος στο Lombard Odier.
Σήμερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή παρά τις προσπάθειες της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό.
«Εν ολίγοις, η αγορά εργασίας είναι ακόμα ισχυρή, αλλά πολύ πιο ισορροπημένη από ό,τι κατά τη διάρκεια των σοβαρών ελλείψεων εργαζομένων της πρώιμης ανάκαμψης από την πανδημία», δήλωσε ο Μπιλ Άνταμς, επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank.