Το 2015, όταν ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ και η σύζυγος του, Πρισίλα Τσαν, δημιούργησαν το ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative, έθεσαν ως στόχο τη θεραπεία, πρόληψη ή διαχείριση όλων των ασθενειών μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.
Οι γνώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του ιδρύματος, δήλωσε η Τσαν, παιδίατρος,
Τα κύτταρα είναι δύσκολο να μελετηθούν για μια σειρά λόγων, σύμφωνα με την παιδίατρο. Πρώτον, υπάρχουν «τρισεκατομμύρια από αυτά, όλων των διαφορετικών τύπων». Δεύτερον, «είναι πολύ, πολύ μικρά». Επιπλέον, έχουν δυναμική, προσαρμόζονται συνεχώς και ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους.
1 στα 10 άτομα παγκοσμίως θα διαγνωστεί με μια σπάνια ασθένεια
Ενώ το ίδρυμα των Ζούκερμπεγκ συνεισφέρει δισ. δολάρια στην ιατρική έρευνα και σε άλλους σκοπούς κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, είναι ένας «μικροσκοπικός» παίκτης, όπως υποστήριξε η Τσαν. Η ίδια ανέφερε ακόμα πως λόγω της σχετικά μικρής κλίμακας του ιδρύματος, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στρατηγικοί σε ό,τι αφορά τα σημεία που πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε διαφοροποιημένη αξία».
Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διασταύρωση της υγιούς ισότητας και των σπάνιων ασθενειών. Ενώ οι σπάνιες ασθένειες είναι από μόνες τους σπάνιες, συλλογικά είναι κοινές. Περίπου 1 στα 10 άτομα παγκοσμίως θα διαγνωστεί με μια σπάνια ασθένεια κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό για τις Σπάνιες Διαταραχές, καθιστώντας τις σπάνιες ασθένειες ένα μείζον αλλά υποτιμημένο ζήτημα δημόσιας υγείας,
Η Τσαν αναφέρει πως για τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, το ταξίδι προς τη διάγνωση είναι «ένα μέρος μεγάλης ανισότητας». Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς -ιδιαίτερα εκείνοι στις χώρες του δεύτερου και τρίτου κόσμου- «πρόσβαση σε καθιερωμένα ιατρικά κέντρα». Ακόμα και μεταξύ αυτών που έχουν, πολλοί «δεν είναι καλά συνδεδεμένοι με τα κατάλληλα κέντρα και περνούν πολύ χρόνο μετακινούμενοι από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς να παίρνουν απάντηση».