Μορφή «καταιγίδας» έχουν λάβει οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για τα λάθη και την κωλυσιεργία στο θέμα συντήρησης του ΟΑΚΑ, τα οποία οδήγησαν στο «λουκέτο» το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο, λόγω των προβλημάτων στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για προσωρινή παύση λειτουργίας και αναζητά λύση στο πρόβλημα, ενόσω το θέμα «γιγαντώνεται» και βρίσκεται εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα.
Ταυτόχρονα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως τονίσθηκε προηγουμένως, θα προχωρήσει σε νέα τεχνική μελέτη. Η πρώτη, με βάση την οποία αποφασίσθηκε και το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, έχει ήδη περάσει στην κατοχή των υπευθύνων του Επιμελητηρίου. Αυτοί θα κάνουν νέα αξιολόγηση των ευρημάτων, προκειμένου να επιβεβαιωθούν για τα στοιχεία και να προχωρήσει περαιτέρω η έρευνα.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι για δεκαετίες το ΟΑΚΑ είχε… αφεθεί στην τύχη του, έχει συνηγορήσει στη σημερινή εξέλιξη. Το στέγαστρο ήταν εξαρχής ένα «αγκάθι», το οποίο με διάφορες… παρατιμονιές φρόντιζαν να παρακάμψουν οι υπεύθυνοι, όμως, η υπόθεση έχει φθάσει στο απροχώρητο.
Νέες καταγγελίες – «κόλαφος» για την έλλειψη ελέγχων
Ο Ολυμπιονίκης και πρώην Πρόεδρος του ΟΑΚΑ, Πέτρος Γαλακτόπουλος τόνισε την 1η Οκτωβρίου ότι μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το 2011, άρχισε να παρατηρεί τη συμπεριφορά του σιδήρου «γιατί οι σιδερένιες κατασκευές είναι αλλιώς». «Παρατήρησα σκουριές», ανέφερε, ενώ η τεχνική υπηρεσία τού είπε ότι «εδώ θέλουμε συντήρηση». «Όλα αυτά έχουν οπωσδήποτε μία ημερομηνία λήξης», προσέθεσε.
Για «ολική παραμέληση» έκανε λόγο και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην ποδηλασία, Χρήστος Βολικάκης, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχει γίνει συντήρηση των εγκαταστάσεων, τόσα χρόνια», μιλώντας στη Notanews.gr.
Έγγραφο από το 2005 μιλούσε για την ανάγκη συντήρησης
Στο στέγαστρο Καλατράβα υπήρχε δομικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες και αυτό επισημαίνεται στο πόρισμα της εταιρείας που ανέλαβε να «τρέξει» τη μελέτη. Το συγκεκριμένο δομικό πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο από την έλλειψη συντήρησης, όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα έργο ύψους 130 εκατ. ευρώ να έχει αποκλίσεις από τις τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες… δεν είχε βρει κανείς. Ο λόγος, φυσικά, είναι ότι κανείς δεν έκανε συντήρηση και αξιολόγηση της κατάστασης του έργου.
Στο κεντρικό δελτίο του STAR, αποκαλύφθηκε ότι από το 2005 υπήρξε έγγραφη ειδοποίηση για το στέγαστρο Καλατράβα. Τότε, το Yπουργείο Πολιτισμού είχε αναθέσει σε γερμανική εταιρεία το έργο, η οποία ανέφερε ότι απαιτείται διά βίου έλεγχος και συντήρηση λόγω της πολυπλοκότητας του έργου. Η εταιρεία κατασκευών που ανέλαβε στη συνέχεια, έκανε επίσης ανάγκη για τη συντήρηση, σε έγγραφα του 2009. Μάλιστα, αναφερόταν ότι υπήρξε αναφορά και σε manual για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται αυτή η συντήρηση.