Οι ερευνητές εκτιμούν πως η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε από κολοσσιαία νέφη αερίων που κατέρρευσαν σε διπλανό γαλαξία, με αποτέλεσμα δύο γαλαξίες να συγχωνευτούν και η μαύρη τρύπα να κυριαρχήσει.
Το γεγονός, δε, πως την εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra μέσω ακτίνων Χ επιβεβαιώνει «χωρίς αμφιβολία ότι πρόκειται για μαύρη τρύπα», σύμφωνα με την Πριγιαμβάντα Ναταρατζάν από το Γέιλ, καθώς «με τις ακτίνες Χ στην πραγματικότητα καταγράφεται το αέριο που έλκεται βαρυτικά μέσα στη μαύρη τρύπα, επιταχύνεται και αρχίζει να λάμπει στις ακτίνες Χ».
Τα δύο διαστημικά τηλεσκόπια εντόπισαν το αντικείμενο με τη χρήση του λεγόμενου βαρυτικού φακού (gravitational lensing), μια τεχνική που ουσιαστικά μεγέθυνε την περιοχή του UHZ1 – του γαλαξία δηλαδή όπου βρίσκεται η μαύρη τρύπα. Για να το κάνουν αυτό, τα τηλεσκόπια χρησιμοποίησαν το φως από ένα πολύ πιο κοντινό σμήνος γαλαξιών, σε απόσταση μόλις 3,2 δισ. ετών φωτός από τη Γη.
«Είναι ένα αρκετά αμυδρό αντικείμενο, και χάρη στην τύχη, η φύση το μεγέθυνε για εμάς», δήλωσε η Ναταρατζάν.
Η ανακάλυψη αυτή ίσως βοηθήσει στην επίλυση ενός κοσμικού μυστηρίου για τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που πιστεύεται πως σχηματίστηκαν σε μικρούς γαλαξίες από την πρώιμη εποχή του σύμπαντος, όχι πολύ μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.
Οι μαύρες τρύπες εμφανίζονται σε δύο μορφές: αστρικής μάζας και υπερμεγέθεις. Οι πρώτες ενδέχεται να έχουν δεκαπλάσια έως εκατονταπλάσια τη μάζα του Ηλιου. Οι δεύτερες μπορεί να είναι εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες.