Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» ομάδα αστρονόμων παρουσιάζει την ανακάλυψη ενός ολόκληρου πλανητικού συστήματος που έχει όπως υποστηρίζουν κοινά χαρακτηριστικά με το ηλιακό μας σύστημα. Εντοπίστηκαν έξι πλανήτες να κινούνται γύρω από το νεαρής ηλικίας άστρο TOI-1136 του γαλαξία μας το οποίο βρίσκεται περίπου 270 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Μάλιστα οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τα ίχνη και ενός ακόμη πλανήτη σε αυτό το σύστημα.
Όχι μόνο αυτό το σύστημα θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη εικόνα για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες γύρω από ένα άστρο βρέφος, αλλά η ομοιότητά του με το ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να προσφέρει στους αστρονόμους μια εικόνα του πώς θα μπορούσε να ήταν η διαστημική μας γειτονιά πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.
«Λίγα πλανητικά συστήματα έχουν τόσους πλανήτες όσο αυτό που πλησιάζει σε μέγεθος το δικό μας ηλιακό σύστημα. Είναι αρκετά παρόμοιο και αρκετά διαφορετικό από το ηλιακό μας σύστημα ώστε μπορούμε να μάθουμε πολλά» δήλωσε η Τάρα Φέθερολφ καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο UC Irvine στη Καλιφόρνια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Είμαστε σπάνιοι; Είμαι όλο και πιο πεπεισμένος ότι το ηλιακό μας σύστημά είναι πολύ ασυνήθιστο στο Σύμπαν. Η εύρεση συστημάτων το ίδιο διαφορετικά όπως και το δικό μας θα προσφέρει στοιχεία για το πώς το ηλιακό μας σύστημα ταιριάζει στο ευρύτερο πλαίσιο σχηματισμού πλανητών γύρω από τα άστρα» αναφέρει ο Κόρει Μπιρντ αστρονόμος του UC Irvine, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η ομάδα σκοπεύει τώρα να διερευνήσει περαιτέρω το σύστημα TOI-1136, ελπίζοντας να επιβεβαιώσει τον έβδομο πλανήτη και να προσδιορίσει επίσης τις συνθέσεις της ατμόσφαιρας των πλανητών. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.