Για τις Πρέσπες θα βρεις πολλές πληροφορίες. Στο παρελθόν, η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα ήταν ενωμένες και σήμερα καλύπτουν μια τεράστια έκταση 300 τ.χλμ στο δυτικό τμήμα της Φλώρινας. Βρίσκονται υπό τη σκιά των μεγάλων ορεινών όγκων του Βαρνούντα, του Βροντερού και του Τρικλάριου. Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση (288 τ.χλμ) λίμνη στα Βαλκάνια. Στα νερά της ενώνονται τα σύνορα των τριών χωρών και στην Ελλάδα ανήκει μόλις το 22%. Αναφορικά με τη Μικρή Πρέσπα (44 τ.χλμ.), ένα πολύ μικρό κομμάτι της ανήκει στην Αλβανία.
Η σημαντική της υπόσταση αναγνωρίστηκε το 1974, όταν η Ελληνική Πολιτεία κήρυξε ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Πρέσπα, Εθνικό Δρυμό. Αργότερα, το μεγαλύτερο μέρος του δρυμού και μεγάλο τμήμα του όρους Βαρνούς εντάχθηκαν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.
Οι Πρέσπες ξεχωρίζουν για την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα τους, γεγονός που τις καθιστά οικοσύστημα παγκόσμιας σημασίας. Έχουν παρατηρηθεί 275 είδη πουλιών, φιλοξενεί το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων, 2000 είδη φυτών, 42 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και 23 είδη ψαριών. Ο υγρότοπος της Μικρής Πρέσπας με τους καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια αποτελεί τον βασικό πυρήνα προστασίας του Εθνικού Δρυμού.
Μπορείς να ανακαλύψεις και τα χωριά των Πρεσπών, τα οποία ξεχωρίζουν για την τοπική αρχιτεκτονική, με τα πέτρινα σπίτια, αλλά κι εκείνα που είναι χτισμένα με ξύλο, χώμα και καλαμωτές. Αυτά είναι τα υλικά που οι άνθρωποι έβρισκαν εύκολα στο φυσικό τους περιβάλλον, παλαιότερα. Ο Άγιος Γερμανός και οι Ψαράδες είναι διατηρητέοι οικισμοί. Στις γειτονιές και στα γραφικά στενά τους, θα νοιώσεις ότι βρίσκεσαι σε μία άλλη εποχή, όταν οι κάτοικοι γέμιζαν τον τόπο με ζωή. Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχουν και άλλα χωριά της περιοχής, όπως για παράδειγμα ο ερειπωμένος Μηλεώνας, αλλά και η Μικρολίμνη, το μοναδικό χωριό στην Μικρή Πρέσπα δίπλα ακριβώς στη λίμνη, με γραφική προβλήτα και θέα το Βιδρονήσι, ένα πολύ μικρό ακατοίκητο νησάκι το οποίο αποτελεί καταφύγιο σπάνιας ορνιθοπανίδας.
Μια υπέροχη επιλογή για βόλτα, αποτελεί το νησάκι της λίμνης που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Μικρής Πρέσπας και επικοινωνεί με τη στεριά, μέσω μιας πεζογέφυρας που κατασκευάστηκε πριν από 22 χρόνια. Εκτός από τον μικρό γραφικό οικισμό των 20 κατοίκων, στο νησί διασώζεται το σημαντικό μνημείο της Βασιλικής του Αγίου Αχίλλειου, τρίκλιτη ξυλόστεγη του 10ου αιώνα, η οποία χτίστηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ, όταν όρισε τις Πρέσπες ως πρωτεύουσα του βασιλείου του.
Αν είσαι fan της πεζοπορίας ή της ποδηλασίας μπορείς να ακολουθήσεις τις οργανωμένες διαδρομές, γύρω από τη λίμνη, σε πεδινές ή ορεινές διαδρομές. Η «Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών» έχει καταγράψει δέκα πεζοπορικά και τρία ποδηλατικά μονοπάτια – για αρχάριους και προχωρημένους – που θα σου δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσεις τα εκλεκτά μυστικά της περιοχής. Εκτός από αυτά μπορείς να επιδοθείς σε μία βαρκάδα στη λίμνη ή αν σου αρέσουν οι πιο έντονες δραστηριότητες, τόλμησε μια πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς! Θα νιώσεις την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας και θα θαυμάσεις τις Πρέσπες από ψηλά.
Αν είσαι λάτρης της ιστορίας, ο τόπος θα σε ανταμείψει με πλούσιο ιστορικό υλικό, αφού γυρνώντας στα χωριά θα μάθεις πολλά νέα στοιχεία για την περιοχή. Η ερήμωση των χωριών, προέκυψε από τα δραματικά γεγονότα που έζησε η περιοχή στην αποκορύφωση του καταστροφικού Εμφυλίου Πολέμου, το καλοκαίρι του 1949. Στο χωριό Πύλη διασώζεται η σπηλιά που χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο του Νίκου Ζαχαριάδη, ενώ στο Βροντερό η σπηλιά που λειτούργησε ως νοσοκομείο των ανδρών που πολέμησαν.
Στις Πρέσπες, αν τις επισκεφθείς για κάποιο διήμερο ή παραπάνω μέρες, θα βρεις ξενοδοχεία και ξενώνες, που φιλοξενούν τους επισκέπτες και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Όπως θα ανακαλύψεις, είναι σε παραδοσιακό στιλ με πέτρα και ξύλο, έτσι ώστε να εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.
Στην περιοχή θα βρεις νόστιμο φαγητό και πολλά τοπικά προϊόντα, όπως τα φασόλια Πρεσπών (γίγαντες ελέφαντες και πλακέ), τα οποία φημίζονται για τη νοστιμιά τους. Σημαντική απήχηση έχει και η αλιεία στα νερά της λίμνης όπου βρίσκουν γριβάδια, χέλια, τσιρόνια, πλατίκες, κέφαλους κ.ά. Τα παστά τσιρόνια κάνουν θραύση και συνδυάζονται με την ξακουστή πιπεριά Φλωρίνης, ντόπια κρεατικά, τουρσιά και φυσικά τσίπουρο. Επομένως, θα βρεις γραφικές ταβέρνες και εστιατόρια στις Πρέσπες, που τιμούν τα τοπικά προϊόντα, τα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονται στο μενού.