Δεν υπάρχει κάποιο πλάνο για το πότε θα σταματήσω τις ανοσοθεραπείες. Ο καρκίνος είναι απρόβλεπτος. Αυτό που δεν είναι απρόβλεπτο, όμως, είναι το σχέδιό μου για να τον νικήσω.
Με αυτή τη φράση ξεκινά η 54χρονη Κωνσταντίνα να περιγράφει στην Κ την πενταετή μάχη της με τον καρκίνο του μαστού, η οποία ξεκίνησε με χημειοθεραπείες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ανοσοθεραπείες κάθε 21 ημέρες.
Πριν από λίγες ημέρες έκανα αξονική και δεν έχω μεταστάσεις, οπότε συνεχίζω κανονικά τη θεραπεία μου, εξηγεί.
Οπως λέει η Κωνσταντίνα, σε αυτά τα πέντε χρόνια μάχης έχει προτιμήσει να έχει επιλεκτική ενημέρωση για τον καρκίνο. Από την αρχή είχα εξηγήσει στους γιατρούς μου πως δεν θέλω να μάθω αν ο καρκίνος είναι επιθετικός, ούτε να τον δω σε κάποια ακτινογραφία. Προφανώς, αν υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη, θα το μάθω, συνεχίζει.
Εγινα στρατιώτης από υποχρέωση προς τον εαυτό μου και για την ταλαιπωρία που έχω περάσει
Ωστόσο, επέλεξε να μάθει τα πάντα για τη θεραπεία της. Για εκείνη, γιατρειά δεν είναι μόνο η επίσκεψη στον νοσοκομείο κάθε 20 ημέρες, αλλά η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής.
Η πρώτη κλινική στην Ελλάδα
Εγινα στρατιώτης από υποχρέωση προς τον εαυτό μου και για την ταλαιπωρία που έχω περάσει, λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως από το ημερήσιο πρόγραμμά της δεν λείπουν η γυμναστική, η σωστή διατροφή, ο ύπνος και, φυσικά, η ηρεμία.
Στο πρώτο ραντεβού συζητήσαμε για τη διατροφή και τη γυμναστική και έγιναν εξειδικευμένες ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό μου. Υπήρξαν κάποιες ρυθμίσεις στη δοσολογία των λαχανικών που πρέπει να καταναλώνω, καθώς και στην ώρα που επιτρέπεται να γυμνάζομαι.
Θέλοντας, λοιπόν, να λάβει εξειδικευμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο ζωής της από εδώ και στο εξής, η 54χρονη αποφάσισε να γίνει μέλος της πρώτης κλινικής για επιζώντες από καρκίνο που λειτουργεί εδώ και περίπου δέκα μήνες στο Νοσοκομείο Αττικόν.
Στο πρώτο ραντεβού συζητήσαμε για τη διατροφή και τη γυμναστική και έγιναν εξειδικευμένες ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό μου. Υπήρξαν κάποιες ρυθμίσεις στη δοσολογία των λαχανικών που πρέπει να καταναλώνω, καθώς και στην ώρα που επιτρέπεται να γυμνάζομαι, ενώ εξέφρασα την επιθυμία μου να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία, περιγράφει η Κωνσταντίνα.
Πέντε τομείς
Εξηγώντας επακριβώς τη λειτουργία της πρώτης survivor clinic για καρκινοπαθείς, η ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή, επισημαίνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιατρείο που έχει σκοπό την επιστημονική καθοδήγηση όσον αφορά τον τρόπο ζωής των ασθενών με καρκίνο, καθώς και τη διά βίου παρακολούθηση για τυχόν ανίχνευση πρώιμων και όψιμων ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας.
Οι τομείς του Ιατρείου είναι πέντε. Αρχικώς παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη και, αντίστοιχα, παραπομπή σε ψυχιάτρους όταν χρειάζεται. Επίσης στους ασθενείς γίνεται εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης stress, όπως και εκπαίδευση στη μεσογειακή διατροφή και στην υγιεινή του ύπνου. Παράλληλα, παρέχουμε και συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης, καθώς και παραπομπή σε αντίστοιχα Ιατρεία για τη διακοπή αλκοόλ – καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων, εξηγεί η κ. Καλαϊτζή.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ογκολογίας και διευθύντρια της Β’ ΠΠΚ, Αμάντα Ψυρρή, σημειώνει πως τα στοιχεία αναδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η ίδρυση τέτοιων κλινικών σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με μελέτες, τα 2/3 των καρκινοπαθών επιζούν για τουλάχιστον 5 έτη μετά τη διάγνωση και πολλοί για δεκαετίες μετά τη θεραπεία, ενώ πλέον ο αριθμός των ασθενών που επιβιώνουν από την ασθένεια αυξάνεται χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης. Ωστόσο, οι ασθενείς με καρκίνο κινδυνεύουν από διάφορα νοσήματα, αλλά και από κακοήθειες. Δηλαδή, κάποιος που πάσχει από καρκίνο κεφαλής τραχήλου έχει αυξημένες πιθανότητες να πεθάνει από δεύτερο καρκίνο του πνεύμονα, διότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είναι συνήθως καπνιστές, εξηγεί η κ. Ψυρρή.
Διασύνδεση με άλλες κλινικές
Η γιατρός σημειώνει ότι η συγκεκριμένη κλινική έχει διασυνδεθεί με όλες τις υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου Αττικόν, όπως η καρδιο-ογκολογική και η ψυχιατρική κλινική, αλλά και με τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Αντί να λέμε στους ασθενείς πως πρέπει να επισκεφτούν καρδιολόγο, ψυχίατρο κ.ά., δημιουργήσαμε εμείς αυτό το δίκτυο προκειμένου να τους “αγκαλιάσουμε” και να καλύψουμε όλες τις ανάγκες τους, λέει η κ. Ψυρρή.
Σχετικά με το ποια ερώτηση δέχεται συχνότερα από τους ασθενείς με καρκίνο όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους μετά τη διάγνωση, η γιατρός απαντά πως οι περισσότεροι προβληματίζονται σχετικά με τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν. Ωστόσο, όποιες κι αν είναι οι απορίες, ο μοναδικός αποδέκτης πρέπει να είναι ο/η επιστήμονας.
Αντί να λέμε στους ασθενείς πως πρέπει να επισκεφτούν καρδιολόγο, ψυχίατρο κ.ά., δημιουργήσαμε εμείς αυτό το δίκτυο προκειμένου να τους “αγκαλιάσουμε”.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι λίγοι αυτοί που πάνω στην απελπισία τους απευθύνονται σε ψευδοεπιστήμονες, οι οποίοι τους προμηθεύουν με σκευάσματα που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού υπάρχουν εγχειρίδια που προειδοποιούν τους ασθενείς, καταλήγει.
*Οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τοSurvivorship Clinic στο τηλέφωνο 1535 είτε μέσω της Β’ ΠΠΚ κλινικής.