Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε δασμούς που θα πλήξουν περίπου 21 δισ. ευρώ (23,2 δισ. δολάρια) αμερικανικών προϊόντων σε αντίποινα για τους δασμούς 25% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του μπλοκ.
Η πλειοψηφία των 27 κρατών μελών της ΕΕ ψήφισε την Τετάρτη υπέρ των κυρώσεων, ορισμένες από τις οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν στα μέσα Απριλίου.
Οι δασμοί θα στοχεύουν πολιτικά ευαίσθητες αμερικανικές πολιτείες και περιλαμβάνουν προϊόντα όπως σόγια από τη Λουιζιάνα, πατρίδα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, καθώς και διαμάντια, γεωργικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι “τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα”.
Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, με τις ΗΠΑ να έχουν επίσης εφαρμόσει έναν καθολικό δασμό 20% σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς και έναν ξεχωριστό δασμό 25% στα αυτοκίνητα και ορισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει πρόσθετους δασμούς στην ξυλεία, στα τσιπ ημιαγωγών και στα φαρμακευτικά προϊόντα. Όλοι οι νέοι δασμοί του Τραμπ πλήττουν προϊόντα της ΕΕ αξίας περίπου 380 δισ. ευρώ.
Ορισμένοι από τους δασμούς της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Απριλίου, ενώ ένας άλλος κατάλογος θα επιβληθεί στα μέσα Μαΐου και ένας τρίτος θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Τα περισσότερα από τα στοχοθετημένα αγαθά αντιμετωπίζουν δασμολογικό επίπεδο 25%, ενώ σε μερικές κατηγορίες θα επιβληθούν εισφορές 10%.
Το μπέρμπον αφαιρέθηκε από τον κατάλογο του μπλοκ υπό την πίεση των κρατών μελών, αφού ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 200% σε κρασί, σαμπάνια και άλλα αλκοολούχα ποτά από τη Γαλλία και αλλού.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ. Ο σταθμισμένος μέσος εμπορικός δασμολογικός συντελεστής της ΕΕ ήταν 2,7% το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
“Επινοούν κανόνες και κανονισμούς που έχουν σχεδιαστεί μόνο για έναν λόγο: να μην μπορείτε να πουλήσετε το προϊόν σας σε αυτές τις χώρες”, δήλωσε ο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. “Και δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί αυτό”, συμπλήρωσε.
Προσπάθειες για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, συζήτησε τις παραμέτρους της πιθανής δέσμευσης για εμπορικά θέματα με τους Αμερικανούς ομολόγους του αργά την Τρίτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής. Οι συνομιλίες έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει μικρή πρόοδο και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φαίνεται να έχουν ακόμη σαφή διαπραγματευτική εντολή από τον Τραμπ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ επεξεργάζεται ένα “δελτίο όρων” με τους πιθανούς τομείς διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων δασμών, των κανονισμών και των προτύπων.
Η ψηφοφορία της Τετάρτης υπογράμμισε την ενότητα στις πρωτεύουσες της ΕΕ απέναντι στην κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη του Τραμπ. Τα αμερικανικά μέτρα απειλούν να εξαλείψουν μεγάλο μέρος της επέκτασης της ευρωζώνης που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για φέτος και του χρόνου.
Επιπλέον, η Επιτροπή, η οποία χειρίζεται εμπορικά θέματα για το μπλοκ, ετοιμάζει μια σειρά αντίμετρων για αντίποινα στους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη. Η Επιτροπή σχεδιάζει να ανακοινώσει τα σχέδιά της στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, δήλωσε εκπρόσωπος.
Οι καθολικοί δασμοί προορίζονται να στοχεύσουν σε όλους τους εμπορικούς φραγμούς που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές εξαγωγές στο εξωτερικό, όπως οι δασμοί, οι εγχώριοι κανονισμοί και οι φόροι, συμπεριλαμβανομένου του φόρου προστιθέμενης αξίας. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η ΕΕ “κρατάει πολλά χαρτιά”, συμπεριλαμβανομένων των ανταποδοτικών δασμών και της στοχοποίησης αμερικανικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας.
Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν καλέσει την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το μέσο αντι-αναγκασμού του μπλοκ – το ισχυρότερο εμπορικό εργαλείο της ΕΕ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να χτυπήσει πίσω σε έθνη που χρησιμοποιούν εμπορικά και οικονομικά μέτρα καταναγκαστικά.
Το μπλοκ εξακολουθεί να θέλει να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη δασμολογική διαμάχη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.
Για την ΕΕ, ο αγώνας για τους αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα ξεκίνησε το 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ έπληξαν με δασμούς σχεδόν 7 δισ. δολάρια ευρωπαϊκών εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες χλεύαζαν την ιδέα ότι η ΕΕ αποτελούσε τέτοια απειλή.
Τότε, οι ΗΠΑ έπληξαν τα προϊόντα χάλυβα με δασμούς 25% και το αλουμίνιο με 10%, ενώ συμπεριέλαβαν και εξαιρέσεις για ορισμένα προϊόντα.
Το μπλοκ των 27 χωρών αντέδρασε στοχοποιώντας πολιτικά ευαίσθητες εταιρείες με αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων των μοτοσικλετών της Harley-Davidson Inc. και των τζιν της Levi Strauss & Co. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ανά προϊόν και περιλάμβαναν αγροτικά προϊόντα και ενδύματα εκτός από τα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε προσωρινή ανακωχή το 2021, όταν οι ΗΠΑ αφαίρεσαν εν μέρει τα μέτρα τους και εισήγαγαν μια σειρά ποσοστώσεων με δασμολογικό συντελεστή πάνω από τον οποίο εφαρμόζονται δασμοί στα μέταλλα, ενώ η ΕΕ πάγωσε όλα τα περιοριστικά της μέτρα.