Μεταξύ άλλων, προβλέπει την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κατά του λεγόμενου σκιώδους στόλου της Ρωσίας για τη μεταφορά πετρελαίου και πετρελαιοειδών, όπως ανέφεραν διπλωμάτες μετά την ψηφοφορία στην επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noel Barrot, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε το 17ο πακέτο κυρώσεων στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.
Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη στοχοποίηση δεκάδων άλλων εταιρειών που εμπλέκονται στην καταστρατήγηση των υφιστάμενων κυρώσεων ή στη στήριξη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Μετά τη συμφωνία, συνολικά σχεδόν 200 επιπλέον πλοία θα απαγορευτεί η είσοδος σε λιμάνια της ΕΕ. Οι φορείς εκμετάλλευσης δεν θα μπορούν επίσης πλέον να επωφελούνται από υπηρεσίες που παρέχονται από ευρωπαϊκές εταιρείες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, περίπου 30 οικονομικοί φορείς θα επηρεαστούν από τους νέους εξαγωγικούς περιορισμούς. Άλλα 75 άτομα και εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην ΕΕ και θα πρέπει επίσης να φοβούνται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Οι νέες κυρώσεις πρόκειται να εγκριθούν επίσημα την ερχόμενη Τρίτη σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στη συνέχεια θα τεθούν αμέσως σε ισχύ. Προβλέπονται επίσης περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα κατά οργανώσεων και ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φόβος πετρελαιοκηλίδας
Οι κυρώσεις κατά των πλοίων αφορούν κυρίως τον περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ρωσία κατηγορείται εδώ και καιρό ότι βασίζεται σε πλοία που δεν ανήκουν σε δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες ή δεν είναι ασφαλισμένα από δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να παρακάμψει το δυτικό ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου προς τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για τη ναυτιλία και το περιβάλλον. Επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι πολλά δεξαμενόπλοια είναι πεπαλαιωμένα, έχουν τεχνικά ελαττώματα και μερικές φορές ταξιδεύουν χωρίς σύστημα αυτόματης αναγνώρισης.