Ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.482.487 και στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν δικαίωμα ψήφου 9.810.040 ψηφοφόροι
Πολλές οι «πρωτιές» στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, καθώς είναι οι πρώτες οι οποίες έπειτα από 33 χρόνια θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πριμοδότηση του πρώτου κόμματος. Οι προηγούμενες εκλογές με απλή αναλογική είχαν διεξαχθεί τον Απρίλιο του 1990. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 22.818 Έλληνες του εξωτερικού, στον τόπο κατοικίας τους σε 99 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες. Οι απόδημοι θα ψηφίσουν μία ημέρα νωρίτερα, στις 20 Μαΐου. Θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 438.595 νέοι από 17 έως 21 ετών, εκ των οποίων περίπου 90.000-100.000 πηγαίνουν ακόμη σχολείο.
Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 115.000 και θα ψηφίσουν σε 300 εκλογικά τμήματα ανά τη χώρα. Σε περίπτωση νέων εκλογών τον Ιούλιο, θα ψηφίσουν ακόμα 31.250 ετεροδημότες που είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα αίτηση ετεροδημότευσης.
Ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.482.487 και στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν δικαίωμα ψήφου 9.810.040 ψηφοφόροι, από τους οποίους 4.760.042 άνδρες και 5.049.998 γυναίκες.
Πώς ψηφίζουμε
Την ημέρα των εκλογών για να ψηφίσει ένας πολίτης πρέπει το όνομα να βρίσκεται στον εκλογικό κατάλογο του καταστήματος ψηφοφορίας όπου προσέρχεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με βάσει τα δημοτολόγια των δήμων. Ως ημερομηνία γεννήσεως λαμβάνεται η 1η Ιανουαρίου κάθε έτους για τη συμπερίληψη των 17χρονων στους εκλογικούς καταλόγους. Τις επόμενες μέρες οι δήμοι θα αναρτήσουν στα δημοτικά καταστήματα και σε πολυσύχναστα σημεία κάθε περιοχής καταστάσεις ψηφοφορίας, με τα εκλογικά διαμερίσματα και τα εκλογικά τμήματα.
Επίσης, οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα και εκλογικό τμήμα ψηφίζουν από την εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις».
Προσερχόμενος ο πολίτης στο εκλογικό τμήμα θα πρέπει να έχει μαζί του ένα έγγραφο ταυτοποίησής του, όπως ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, βιβλιάριο υγείας.
Ποιοι εξαιρούνται
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος εξαιρούνται:
- Οι πολίτες που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.
- Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
- Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν δημιουργήθηκε ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής Εκλογικής Περιφέρειας.
Επίσης, της υποχρέωσης να ψηφίσουν εξαιρούνται:
- Υπάλληλοι του Δημοσίου, για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι.
- Υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης
- Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
- Από την υποχρέωση εξαιρούνται, επίσης, οι εκλογείς οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος, λόγω μη συμπλήρωσης, στη διπλωματική περιφέρεια που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, εκλογέων κατοίκων εξωτερικού.