Επιστήμονες στην Κίνα κατάφεραν να μετρήσουν για πρώτη φορά την ταχύτητα της κβαντικής διεμπλοκής (Quantum entanglement)
Η κβαντική διεμπλοκή είναι η κατάσταση όπου δύο σωματίδια συνδέονται έτσι ώστε η κατάσταση του ενός να επηρεάζει άμεσα το άλλο, ανεξαρτήτως απόστασης.
Η μέτρηση έγινε με τη χρήση λέιζερ που προκαλούν κύματα στα ηλεκτρόνια, δείχνοντας ότι η διεμπλοκή δεν είναι στιγμιαία αλλά έχει μια μετρήσιμη διάρκεια, όσο απειροελάχιστη και είναι είναι αυτή. Η ανακάλυψη μπορεί να επηρεάσει την κβαντική υπολογιστική, την κρυπτογράφηση και τις επικοινωνίες, καθώς δείχνει πότε ακριβώς ξεκινά η διεμπλοκή.
Όμως, η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι ακριβώς έτσι. Μετρήθηκε ότι η διεμπλοκή χρειάζεται 232 αττοδευτερόλεπτα για να συμβεί, δηλαδή ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου (1 αττοδευτερόλεπτο = 10⁻¹⁸ δευτερόλεπτα).
Αυτό είναι απίστευτα γρήγορο, τόσο που για την ανθρώπινη αντίληψη μοιάζει στιγμιαίο, αλλά δεν είναι μηδενικός χρόνος. Με άλλα λόγια, η “στιγμιαία” διεμπλοκή που πιστεύαμε παλιότερα (δηλαδή σε χρόνο 0) αποδεικνύεται ότι έχει μια ελάχιστη, μετρήσιμη διάρκεια, έστω και σε αυτό το απειροελάχιστο επίπεδο.
Ο καθηγητής Joachim Burgdörfer, που ηγείται της έρευνας, τονίζει ότι τα σωματίδια σχηματίζουν κοινές ιδιότητες με ταχύτητα που ξεπερνά την ανθρώπινη κατανόηση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε από το EarthCom και συνδέεται με προηγούμενες ανακαλύψεις, όπως αυτή του MIT για απομακρυσμένη διεμπλοκή, που ανοίγει δρόμους για κβαντικά δίκτυα.