Ο άνθρωπος αναζητά το μυστικό της αθανασίας εδώ και αιώνες. Στις μέρες μας, πολλοί επιστρατεύουν την τεχνολογία στην προσπάθειά τους να παραμείνουν αγέραστοι. Κάποιοι κοιμούνται σε θερμοβαρικούς θαλάμους, άλλοι πειραματίζονται με την κρυοθεραπεία. Οι επιστήμονες βλέπουν με σκεπτικισμό την επιτυχία τέτοιων μεθόδων. Κανείς δεν αρνείται πως στο μέλλον μπορεί κάποια από αυτές (ή από τις μελλούμενες) να αποδειχθεί ότι βοηθά στην επιμήκυνση του βίου. Ωστόσο, γιατροί με ειδίκευση στη γήρανση, όπως ο δρ Λουίτζι Φερούτσι, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ, προτείνουν επτά λιγότερο εξωτικές επιλογές, που αποδεδειγμένα μπορούν να προσθέσουν περισσότερα καλά χρόνια, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν υγιείς σωματικά και ψυχικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φτάνοντας στα 80, στα 90 ή και στα 100 έτη.
1) Περισσότερη κίνηση. Το Νο 1 πράγμα που συνιστούν γιατροί σε όλον τον πλανήτη εδώ και δεκαετίες είναι: κρατήστε το σώμα σας ενεργό. Εχει χυθεί ατελείωτο μελάνι για να αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Ασκούμενοι κρατάμε το καρδιακό και το κυκλοφορικό σύστημα υγιές και προλαμβάνουμε πολλές ασθένειες που πλήττουν το σώμα και το πνεύμα. Η καλύτερη άσκηση είναι οτιδήποτε σας ευχαριστεί να κάνετε συχνά. Ακόμη και 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι ωφέλιμα.
2) Τη δεύτερη συμβουλή πιθανώς πολλοί την ακούμε από παιδιά και η σημασία της είναι θεμελιώδης: περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αν και οι ειδικοί δεν καταλήγουν ομόφωνα σε κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο, τουλάχιστον πέντε διαφορετικά φρούτα ή λαχανικά ημερησίως είναι μία κοινώς αποδεκτή καλή ποσότητα για τη βελτίωση της πέψης και τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και άνοιας.
3) Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, σημαντικό ρόλο στο να γερνάει κάποιος έχοντας καλή υγεία διαδραματίζει ο καλός ύπνος. Ενας ύπνος επτά έως εννέα ωρών –κατά προτίμηση τις νυχτερινές ώρες– έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες και με την αύξηση του χρόνου ζωής του ατόμου κατά αρκετά χρόνια. Επιπλέον, έρευνα του 2011 έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται κάτω από πέντε ώρες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας.
Η φυσική άσκηση και ο θετικός τρόπος σκέψης ξεχωρίζουν ανάμεσα στις συμβουλές για παράταση των γηρατειών.
4) Στα πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε είναι το κάπνισμα και το πολύ αλκοόλ. Δεν υπάρχει καμία ποσότητα καπνού που σας κάνει καλό, τονίζει ο δρ Τζον Ρόου από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να υπολογίσουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ, όμως, περισσότερο από ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες είναι σίγουρα επιβλαβές στο ήπαρ, στο δέρμα, στην καρδιά, και αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση πολλών καρκίνων.
5) Οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουν να τις έχουν ρυθμισμένες σε φυσιολογικά επίπεδα τιμών για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατό. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί έχουν υπέρταση, το 40% έχει υψηλή χοληστερίνη και το ένα τρίτο βρίσκεται σε προδιαβητικό στάδιο. Πολλοί ακόμη έχουν λιγότερο γνωστές παθήσεις, οι οποίες χρειάζονται φαρμακευτική στήριξη. Ολοι οι παραπάνω παράγοντες βοηθούν παθήσεις τέτοιου είδους να μην υποτροπιάσουν, όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η ευλαβική τήρηση των ιατρικών οδηγιών και η συχνή παρακολούθηση, ώστε η κατάσταση να παραμένει υπό έλεγχο.
6) Και οι ψυχολογικοί παράγοντες, ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούνται. Ολο και περισσότερες έρευνες τους συσχετίζουν με τη σωματική υγεία και την εμφάνιση ασθενειών. Η μοναξιά και η απομόνωση έχει στην υγεία μας την ίδια επίδραση με το κάπνισμα, εξηγεί η δρ Αννα Τσανγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Η διατήρηση των ανθρώπινων επαφών θεωρείται πλέον κλειδί για μεγαλύτερη αλλά και πιο ευτυχισμένη ζωή. Ο δρ Ρόου λέει στους φοιτητές του στην ιατρική σχολή ότι ο καλύτερος δείκτης τού πώς θα είναι σε έξι μήνες ένας ηλικιωμένος ασθενής είναι να τον ρωτήσουν πόσους φίλους ή συγγενείς είδες την περασμένη εβδομάδα;.
7) Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, έρχεται η καλλιέργεια ενός θετικού τρόπου σκέψης. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν 5%-15% περισσότερο από τους απαισιόδοξους. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να έχουν πιο υγιεινές συνήθειες, όμως, είναι μια πολύ απλή αλλαγή που όλοι μπορούμε να κάνουμε, ακόμη και τη στιγμή που διαβάζουμε αυτή την πρόταση. Αν έπρεπε να δώσω μία συμβουλή για τη μακροζωία θα ήταν: κάνε μια μορφή φυσικής άσκησης, επισημαίνει ο δρ Ρόου, αν δεν μπορείς, εστίασε στη θετική σκέψη.