Σε κλίμα ιδιαίτερης λαμπρότητας και ιστορικής βαρύτητας πραγματοποιήθηκε τελετή-ορόσημο με φόντο το εμβληματικό τοπίο της Διώρυγας του Σουέζ.
Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στην πορεία της διεθνούς ναυτιλίας προς την υιοθέτηση βιώσιμων, καινοτόμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για την περιβαλλοντική διαχείριση των θαλάσσιων μεταφορών. Η υψηλής σημασίας αυτή στιγμή δεν αποτέλεσε απλώς μία τοπική είδηση, αλλά απέκτησε διεθνές εκτόπισμα και αντίκτυπο καθώς μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από την Εθνική Τηλεόραση της Αιγύπτου, ενώ καλύφθηκε από περισσότερα από 100 εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια σημασία του γεγονότος. Η τελετή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας, θεσμικών παραγόντων, πολιτικών ηγετών και εκπροσώπων κορυφαίων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι αναγνώρισαν τη στρατηγική σημασία της εν λόγω εξέλιξης για τη διεθνή ναυτιλία και την παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική. Η έναρξη λειτουργίας της Antipollution Egypt δεν αποτελεί μόνο μία τεχνική ή λειτουργική εξέλιξη, αλλά συνιστά καταλυτικό παράγοντα στον μετασχηματισμό της Διώρυγας του Σουέζ στην πρώτη πράσινη διώρυγα παγκοσμίως,εδραιώνοντας την Αίγυπτο και τους στρατηγικούς της εταίρους στο διεθνές περιβαλλοντικό στερέωμα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδυάζει τεχνολογική καινοτομία, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και διεθνή συνεργασία.
Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση με τον ναύαρχο Osama Rabie. Η παρουσία της έφερε μνήμες από την εποχή που ο παππούς της, ο αείμνηστος Ιωάννης Σ. Λάτσης, 50 χρόνια πριν, με δικά του έξοδα διέθεσε έναν πλήρη στόλο βυθοκόρων για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της Διώρυγας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επανεκκίνηση της λειτουργίας της.
Η τελετή
Της τελετής προέδρευσε η Αυτού Εξοχότης δρ Μουσταφά Μαντμπουλί, πρωθυπουργός της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ και του ελληνικού περιβαλλοντικού ομίλου V Group ως ένα στρατηγικό βήμα προς την οικοδόμηση της πρώτης πράσινης διώρυγας στον κόσμο. «Σήμερα, βλέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών με την έναρξη αυτής της υπηρεσίας, που υλοποιείται με προηγμένη και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία», δήλωσε ο δρ Μαντμπουλί,προσθέτοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί πρόσκληση της Αιγύπτου προς τους ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας και εφοδιαστικής αλυσίδας να συμμετάσχουν στη Ζώνη Οικονομικής Ανάπτυξης της Διώρυγας του Σουέζ (Suez Canal Economic Zone) ως μελλοντικό κόμβο βιώσιμων ναυτιλιακών υπηρεσιών. Ο ναύαρχος Οσάμα Ραμπί, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ
, παρουσίασε εκτενώς τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική στρατηγική της Αρχής, γνωστή ως «Πράσινη Διώρυγα 2030». Η έναρξη της Antipollution Egypt χαρακτηρίστηκε ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής αυτής, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στις καθημερινές λειτουργίες μίας εκ των πιο ζωτικών ναυτιλιακών οδών του κόσμου.
Ο πρόεδρος της Αρχής Διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ, ναύαρχος Οσάμα Ραμπί Ο κ. Γκάι Πλάτεν, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, επαίνεσε την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ για τη σταθερή της δέσμευση στην προώθηση της βιωσιμότητας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό τομέα. Υπογράμμισε τα προληπτικά βήματα της Αρχής προς την κατεύθυνση αυτή και το θετικό παράδειγμα περιβαλλοντικής υπευθυνότητας που προβάλλει σε μία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές διαδρομές παγκοσμίως. Ο κ. Πλάτεν υπογράμμισε ότι ηγεσίες όπως αυτή συμβάλλουν στη μετάβαση σε ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλία, ενώ ενθαρρύνουν ουσιαστικές συνεργασίες για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της περιβαλλοντικής προόδου.
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δρ Μουσταφά Μαντμπουλί
O κ. Βύρων Βασιλειάδης
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος της εταιρείας Βύρων Βασιλειάδης εκφώνησε έναν φορτισμένο συναισθηματικά λόγο, τονίζοντας το βάθος της δέσμευσης πίσω από την πρωτοβουλία: «Με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης στέκομαι εδώ σήμερα. Η δέσμευσή μας είναι σαφής: να στηρίξουμε το βιώσιμο μέλλον της Διώρυγας του Σουέζ, να προσφέρουμε προηγμένες υπηρεσίες με μηδενικές εκπομπές και να διασφαλίσουμε ότι η Διώρυγα του Σουέζ θα γίνει η πρώτη πράσινη διώρυγα στον κόσμο», ανέφερε, και συμπλήρωσε ότι η Antipollution Egypt αποτελεί την πρώτη από μια σειρά επενδύσεων του Ομίλου V Group που θα ακολουθήσουν στην Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Βασιλειάδης έφτασε στην τελετή συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, της οποίας η παρουσία ανέσυρε στη συλλογική μνήμη ένα από τα πλέον εμβληματικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά και της ελληνο-αιγυπτιακής φιλίας. Στον ίδιο ακριβώς τόπο, 50 χρόνια πριν, ο αείμνηστος Ιωάννης Σ. Λάτσης, κορυφαίος Ελληνας εφοπλιστής και φιλάνθρωπος, με βαθιά αίσθηση ευθύνης προς τον άνθρωπο και την Ιστορία, προέβη σε μια πράξη εμβληματικής σημασίας. Διέθεσε με δικά του έξοδα έναν πλήρη στόλο βυθοκόρων για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της Διώρυγας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επανεκκίνηση της λειτουργίας της μετά την πολύχρονη διακοπή λόγω των εντάσεων στην περιοχή. Η ενέργεια αυτή δεν αποτέλεσε απλώς τεχνική ή υλική συμβολή, αλλά μία πράξη βαθιάς αλληλεγγύης, διεθνούς ευθύνης και φιλίας μεταξύ δύο λαών με ιστορικούς δεσμούς. Η συγκυρία της τελετής και η φυσική παρουσία της κυρίας Λάτση υπογράμμισε τη διαχρονική συνέχεια της προσφοράς και της κοινής αποστολής Ελλάδας και Αιγύπτου σε ένα νέο πλαίσιο:
την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.
Η Ιστορία επανασυνδέεται με το παρόν και ο κύκλος προσφοράς, καινοτομίας και αμοιβαίου σεβασμού συνεχίζεται – αυτή τη φορά μέσα από το εγχείρημα της Antipollution Egypt, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη ναυτιλία του 21ου αιώνα.
Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Γκάι Πλάτεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του
Η λειτουργία της Antipollution Egypt
Η Antipollution Egypt θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από τις 14 Μαΐου 2025 σύμφωνα με την επίσημη εγκύκλιο της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ. Ως ο αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων καθ’ όλο το μήκος της Διώρυγας, εισάγει έναν στόλο νέας γενιάς, τεχνολογίες αιχμής και μια φιλοσοφία καθαρών μηδενικών εκπομπών από την πρώτη κιόλας ημέρα. Η λειτουργία της είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), τους κανονισμούς της διεθνούς MARPOL και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μεγιστοποιώντας την αξιοποίηση των πόρων και ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Α.Ε.
δρ Γιασμίν Φουάντ, υπουργός Περιβάλλοντος, η Α.Ε. Χασάν ελ Χατίμπ, υπουργός Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, η Α.Ε. ναύαρχος Οσάμα Ραμπί, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, η Α.Ε. Αντζελίνα Εϊχορστ, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αίγυπτο, ο κ. Γκάι Πλάτεν, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), ο κ. Τόμας Καζάκος, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας, η Α.Ε. πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Νικόλαος Παπαγεωργίου, όπως και 22 πρέσβεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανώτατοι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ναυτιλίας, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή σημασία αυτού του ορόσημου. Εκ μέρους της Antipollution Egypt, το «παρών» έδωσε η διοίκηση της εταιρείας και ο Ελληνοαιγύπτιος μέτοχος Ερικ Ανταμ. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης ημερομηνίας έναρξης των υπηρεσιών, μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ και στην εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2025.