Σύμφωνα με την Wallstreet Journal είναι μια αμφιλεγόμενη θεωρία που προκαλεί αντιδράσεις, ωστόσο ο Μεταξάς πιστεύει πως τα ευρήματά του επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της Κεφαλονιάς με τον μυθικό ήρωα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την προσωπική οδύσσεια του Μεταξά, ενός ερασιτέχνη αρχαιολόγου που, από τη δεκαετία του ’90, ακολούθησε τα στοιχεία που άφησε ο ίδιος ο Όμηρος.
Μάλιστα οι φυσικές περιγραφές της Ιθάκης, όπως η γεωλογία, το τοπίο και τα χαρακτηριστικά της, όπως το «μεγαλοπρεπές βουνό» και ένα σπήλαιο, τα οποία ταιριάζουν με την Κεφαλονιά υποστηρίζει η εφημερίδα.
Ακόμη, στην Κεφαλονιά το όρος Αίνος καθώς και η μπλε σπηλιά του νησιού φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τον έπαινο του Ομήρου. Η χαράδρα του Πόρου, μια παραλιακή πόλη όπου ο Μεταξάς υπήρξε δήμαρχος, θυμίζει το «λιμάνι του Ρείθρου» της Οδύσσειας. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία, ο Μεταξάς ανακάλυψε την είσοδο ενός τάφου, κρυμμένου κάτω από τη βλάστηση.
Παρότι ακόμη δεν έχουν υπάρξει αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ιθάκη οι οποίες να μπορούν να συγκριθούν με τις ανασκαφές της Αρχαίας Τροίας και των Μυκηνών από τον Χάινριχ Σλήμαν το 1870, οι προσπάθειες του Μεταξά οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός βασιλικού θολωτού τάφου.
Παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί ο χώρος ανά τους αιώνες, ορισμένα αντικείμενα διασώθηκαν, όπως χρυσά κοσμήματα και μια σφραγίδα από κρύσταλλο, την οποία ο κορυφαίος αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας αναγνώρισε ως τυπική της μυκηναϊκής εποχής. Σύμφωνα με τον Κολώνα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της εποχής του Χαλκού και έχει σχέδιο το οποίο θυμίζει πάρα πολύ τις περιγραφές του Ομήρου για ένα αγαπημένο αντικείμενο του Οδυσσέα.