Σύμφωνα με το Associated Press, κατά την πενθήμερη σύνοδο της ολομέλειας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «το πιο αντιδραστικό κράτος, που θεωρεί τον αντικομμουνισμό ως αμετάβλητη κρατική πολιτική». Επιπλέον, υποστήριξε ότι η συνεργασία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας εξελίσσεται σε «πυρηνικό στρατιωτικό μπλοκ επιθετικότητας».
«Αυτή η πραγματικότητα δείχνει ξεκάθαρα προς ποια κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσουμε, τι πρέπει να κάνουμε και πώς», δήλωσε, σύμφωνα με το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).
Η ομιλία του Κιμ, σύμφωνα με το KCNA, καθόρισε μια στρατηγική που προβλέπει την επιθετική εφαρμογή πιο σκληρών αντιμέτρων κατά των ΗΠΑ, με στόχο τη μακροπρόθεσμη εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας.
Σημειώνεται πως δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τη στρατηγική αυτή. Ωστόσο, το KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έθεσε στόχους για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας μέσω τεχνολογικών εξελίξεων και τόνισε τη σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας των στρατιωτών της Βόρειας Κορέας.
Η νίκη του Ν.Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές είχε αναζωπυρώσει τις προσδοκίες για διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα. Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ν.Τραμπ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
Όπως υπενθυμίζει το αμερικανικό πρακτορείο, οι προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ Ν.Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν όχι μόνο τερμάτισαν την ανταλλαγή απειλητικών δηλώσεων και ρητορικής, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ο Ν.Τραμπ, μάλιστα, είχε δηλώσει κάποτε ότι αυτός και ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ερωτεύτηκαν». Ωστόσο, οι συνομιλίες κατέρρευσαν το 2019, λόγω διαφωνιών για τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.