Το κουβάρι της ανατριχιαστικής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν στην Αστυνομία της Κύπρου έφτασαν πληροφορίες σχετικά με τις «δουλειές» της. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είχε αποσπάσει από μία γυναίκα, κάτοικο Αγίου Δομετίου, ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό και σε μετρητά αλλά και σε αντικείμενα, με σκοπό να τη βοηθήσει σε ζητήματα που αφορούσαν τον σύζυγό της.
Έκτοτε η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνα και τελικά αποφάσισε να πραγματοποιήσει έλεγχο στην αποθήκη που η γυναίκα είχε μετατρέψει σε ναό της «Santa Muerte», δίπλα από το σπίτι της, σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Ωστόσο, οι ένστολοι δεν μπορούσαν να φανταστούν όλα όσα επρόκειτο να αντικρίσουν.
Όταν μπήκαν μέσα έμειναν άναυδοι, αφού άρχισαν να ξεπροβάλλουν διάφορα αντικείμενα, που η κατηγορουμένη χρησιμοποιούσε για τα τελετουργικά της.
Ειδικότερα, στην αποθήκη της κατηγορουμένης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κόκαλα αλεπούς, δοχείο εντός του οποίου υπήρχε ένας σκελετός κεφαλιού φιδιού, δύο κόκαλα αλεπούς σε μεταλλικό δίσκο με βάση καθρέφτη, στο οποίο υπήρχε ένα κουτί με 78 κάρτες ταρό, διάφορα κέρματα, δέρμα φιδιού, ένα κουκουνάρι, μία γυάλινη νεκροκεφαλή με φίδια, διάφανα σακουλάκια εντός των οποίων υπήρχαν τρίχες με ονόματα διαφόρων προσώπων, κρανίο κριαριού με κέρατα, ένα μπιμπελό με νεκροκεφαλές και κοράκια, ένα μπιμπελό με δράκο χρώματος γκρίζου, ένας δράκος πλαστικός μαύρος με φτερά, ένα καπέλο μάγισσας, μία μαύρη κάπα, μία πλαστική μάσκα χρώματος γκρίζου-δράκος, ένα φλιτζάνι νεκροκεφαλή στο οποίο υπήρχε χρηματικό ποσό σε χαρτονομίσματα και σε κέρματα, μία τράπουλα ταρό, μαύρα και κόκκινα κεριά, πανιά που απεικόνιζαν μία γάτα με νεκροκεφαλές και ένα δέντρο, μια μεταλλική αράχνη κι ένα τετράγωνο μαύρο πανί με το σχήμα Πεντάλφας. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, με τη γυναίκα να ζητά άδεια για να εκδώσει διάταγμα Certiorari, με σκοπό να ακυρώσει το ένταλμα έρευνας.
Τα στοιχεία
Στο δικαστήριο κατατέθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κατηγορουμένη επιδίδεται επί πληρωμή «σε μαγεία, σε μαύρη μαγεία και σε διάβασμα ταρό». Τελικά, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της για ακύρωση του εντάλματος έρευνας.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης υποστήριξε πως η «Santa Muerte» είναι θεά. «Όπως οι παλιοί αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στον Ποσειδώνα, στον Δία, στην Αφροδίτη, τούτη είναι η “θεά του Θανάτου” στο Μεξικό» επεσήμανε.
Επικαλέστηκε την… ανεξιθρησκία για τη θεότητα Santa Muerte
Στην ένορκη δήλωση που κατατέθηκε στο δικαστήριο η κατηγορουμένη προέβαλε το δικαίωμά της να πιστεύει σε όποιον θεό εκείνη θέλει.
«Έξω από την οικία μου διαθέτω μια μικρή αποθήκη, όπου εντός αυτής έχω τοποθετημένα διάφορα αντικείμενα προς τιμήν της θεότητας Santa Muerte στην οποία πιστεύω. ‘Οπως έχει ο χριστιανός ορθόδοξος ένα μικρό εκκλησάκι ή ένα εικονοστάσι στην οικία του ή στην αυλή του ή ένας μουσουλμάνος δωμάτιο και ένα κοράνι για να προσεύχεται στον Αλλάχ, έτσι έχω και εγώ ένα δωμάτιο ειδικά κατασκευασμένο για την θεά Santa Muerte. Κανένας νόμος δεν μου απαγορεύει να κατέχω ή να διατηρώ δωμάτιο προς τη θεότητα που πιστεύω» ανέφερε η γυναίκα και συνέχισε:
«Προς τιμήν της θεάς Santa Muerte, όπως και οι ελληνορθόδοξοι ιερείς, έχω διάφορα λιβάνια και καπνιστήρια και κεριά που ανάβω προς τη θεά, τα οποία μένουν αναμμένα όσο εγώ διαλογίζομαι ή προσεύχομαι. Η παρουσία στο ειδικό διαρρυθμισμένο δωμάτιο γίνεται από εμένα αποκλειστικά και κάποιες φορές ήταν παρών και ο πρώην συμβίος μου.
Η Αστυνομία δεν σεβάστηκε τη θρησκεία της θεάς Santa Muerte και εισήλθε εντός του δωματίου που είναι διαρρυθμισμένο ειδικά για αυτή, στον ναό της, τη δική της εκκλησία, και παραβιάζοντας το δικαίωμά μου στη θρησκεία παρέλαβαν από το εσωτερικό αυτού διάφορα αντικείμενα που είναι προς όφελος της θεάς, όπως κεριά, καθρέφτες, λιβάνια».