Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στόχος είναι να τρέξει μέσω συμφωνίας-πλαίσιο με μάξιμουμ πέντε εταιρείες αναδόχους με ειδίκευση σε εργαλεία ΑΙ, που μπορούν να έχουν εφαρμογή στη Δημόσια Διοίκηση. Η δράση θα τρέχει τμηματικά, μέσω εκτελεστικών συμβάσεων, με όριο προϋπολογισμού τα 25 εκατ. ευρώ και θα έχει στόχο να εντάξει και άλλους φορείς του Δημοσίου σε ρυθμούς ΑΙ.
Το νέο έργο έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση έχει βάλει την τεχνητή νοημοσύνη σε πρώτο πλάνο. Ήδη η χώρα, με τη συνδρομή του RRF, αλλά και εθνικών και ειδικών Κοινοτικών πόρων, διεκδικεί αυτή την περίοδο είσοδο στο κλαμπ των ισχυρών χωρών της Ευρώπης, που αποκτούν υπερ-υπολογιστικές υποδομές, οι οποίες υποστηρίζουν την περαιτέρω εμπλοκή του ΑΙ στο Δημόσιο.
Ο Φάρος και ο Δαίδαλος
Αφενός με την επένδυση στο ¨¨”Δαιδαλο “έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, που, παρά τις όποιες αρρυθμίες του διαγωνισμού, δείχνει να προχωράει κανονικά. Αφετέρου με τον «Φάρο», το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, έργο 30 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο κατά το ήμισυ από εθνικούς πόρους και κατά 50% από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EuroHPC JU, το οποίο θα εγκατασταθεί στον Δημόκριτο και θα είναι ένα από τα πρώτα επτά που θα δημιουργηθούν πανευρωπαϊκά.
Η περαιτέρω είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο αποτελεί, άλλωστε, το έργο ειδικής επιτροπής, που έχει συσταθεί, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έτρεχε έρευνα το πόρισμα της οποίας πρόσφατα παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό. Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα εκδήλωσης της Grand Thornton «Future Unfold», η συγκεκριμένη έρευνα θέτει με πολύ σαφή τρόπο ένα πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να ξεχωρίσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
«Αυτό το οποίο κάνουμε πιλοτικά για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων του Κτηματολογίου είναι πολύ εντυπωσιακό. Και είναι μία πολύ καλή απόδειξη ότι πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται κατ’ ανάγκη να υποκαταστήσει δουλειές, αλλά να βοηθήσει στην παραγωγικότητα των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. Άλλο να κάνεις δέκα λεπτά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης να εξετάσεις ένα συμβόλαιο και άλλο να κάνεις δύο ώρες» εξήγησε ο πρωθυπουργός από το ίδιο συνέδριο.
Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για την τεχνητή νοημοσύνη βάζει το ελληνικό Δημόσιο, φιλοδοξώντας να φέρει την επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας του Κράτους και στις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με αυτό.
«Η κατεύθυνση που έχω δώσει και στο Υπουργείο και σε όλα τα Υπουργεία είναι να βρούμε και άλλες τέτοιες διαδικασίες (σ.σ. όπως το Κτηματολόγιο), οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε ως χώρα όχι απλά να προσαρμοστούμε, αλλά να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα παραγωγικότητας, ενσωματώνοντας πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη σε πολλούς τομείς πολιτικής».
«Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η υγεία και η δικαιοσύνη με τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν να διαχειριστούν. Είναι τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώνουμε τα επόμενα βήματα του Δημοσίου στην τεχνητή νοημοσύνη γιατί είναι και αυτά που πάσχουμε στη δημόσια διοίκηση» σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου.
Πρακτικά, στόχος του Υπουργείου – ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τη «γραμμή» και τη στρατηγική, που έχει έμπρακτα χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου- είναι να υπάρξουν υλοποιήσεις εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων. «Πάμε να εντοπίσουμε τα προβλήματα και πού χωλαίνει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης και πως μπορούμε να δώσουμε λύσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του ΑΙ.