Έχουμε δει αρκετές φορές τον κομήτη 12P/Pons–Brooks (12P), γνωστό και ως κομήτη δαίμονα, λόγω των κεράτων που εμφανίζει. Ο κομήτης κατευθύνεται προς την Γη και θα περάσει από πολύ κοντά μας, μέσα στο 2024. Τώρα έχουμε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του που πλησιάζει ένα κόκκινο νεφέλωμα, κάνοντας πρακτικά photo bombing.
O 12P/Pons–Brooks (12P) είναι πρακτικά ένα ψυχρό ηφαίστειο που ταξιδεύει γύρω από τον ήλιο μας. Έχει διάμετρο περίπου 17 χιλιομέτρων και κάνει μια πλήρη περιφορά κάθε 71 χρόνια. Ο ηφαιστιογενής κομήτης εκρήγνυται κάθε φορά που πλησιάζει πολύ τον ήλιο, με την θερμοκρασία του να διαστέλει τις ρωγμές στη σκληρή επιφάνειά του. Το πιο ψυχρό εσωτερικό του όταν έρχεται σε επαφή με την θερμότητα του ήλιο, εκρήγνυται, σκορπώντας μέρη από το εσωτερικό του στο διάστημα.
Αυτές οι εκρήξεις είναι που δημιούργησαν τα κέρατά του 12P/Pons–Brooks (12P), ενώ τα νέφη από τις εκρήξεις γύρω του, που περιέχουν σκόνη και πάγο, δημιουργούν αυτό το φωτεινό εφέ, όταν φωτίζονται από τον ήλιο.
Τον Ιούλιο του 2023 παρατηρήσαμε την πρώτη έκρηξη του κομήτη μετά από 69 χρόνια, ενώ στην συνέχεια είχαμε πολλές παρόμοιες εκρήξεις. Συγκεκριμένα είχαμε μία έκρηξη κάθε 15 ημέρες. Οι εκρήξεις γινόντουσαν με μεγάλη χρονική ακρίβεια.
Στις 12 Ιανουαρίου αρκετά παρατηρητήρια και ερασιτέχνες αστρονόμοι, κατάφεραν να φωτογραφήσουν τον κομήτη, να περνά μπροστά από το Νεφέλωμα NGC 6888, που αποτελείται από ιονισμένα αέρια σε απόσταση 5.000 ετών φωτός από την Γη.
Το James Webb αποκάλυψε την πηγή της μυστηριώδους λάμψης από το νεαρό σύμπαν
Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Michael Jäger κατέγραψε μία από τις πιο καθαρές εικόνες των δύο ουράνιων αντικειμένων μαζί από το Μάρτινσμπεργκ στην Αυστρία, ενώ ο Rok Palčič από το Παρατηρητήριο Rezman στη Σλοβενία απαθανάτισε επίσης ένα φανταστικό πλάνο.
Τι είναι αυτό που προβληματίζει όμως τους επιστήμονες;
Αυτό που είναι πολύ εντυπωσιακό σχετικά με τον δαιμονικό κομήτη, είναι το πράσινο χρώμα που παρουσιάζει. Αυτό προκαλείται από τα μόρια διατομικού άνθρακα που εκλύει στο διάστημα, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το έχουμε δει άλλες δύο φορές μόνο με τον κομήτη C/2022 E3 (ZTF), ο οποίος πέρασε από τη Γη τον Φεβρουάριο του 2023 και τον κομήτη Nishimura (C/2023 P1), ο οποίος πέρασε από τον Ήλιο τον Σεπτέμβριο του 2023.
Το περίεργο όμως είναι πως ο 12P/Pons–Brooks (12P) δεν έχει εκραγεί από τις 14 Νοεμβρίου. Ενώ παρουσιάζει μία έκρηξη κάθε 15 μέρες, ξαφνικά σταμάτησε να εκρήγνυται. Η μειωμένη του δραστηριότητα είναι που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Η λογική έλεγε πως όσο ο κομήτης πλησιάζει τον ήλιο, τόσο περισσότερες εκρήξεις θα είχαμε, καθώς θα απορροφούσε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία.
Βρέθηκε πλανήτης που να δείχνει πως ήταν η Γη στην γέννησή της
Ο κομήτης με τα κέρατα θα περάσει από την Γη το καλοκαίρι που έρχεται και στις 2 Ιουνίου θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο. Τότε θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε με γυμνό μάτι, ενώ οι επιστήμονές θα μπορέσουν να τον εξετάσουν καλύτερα. Αν ο 12P/Pons–Brooks (12P) παρουσιάσει πάλι εκρήξεις όταν είναι κοντά στην Γη, οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν καλύτερα το φαινόμενο και ίσως καταλάβουν γιατί σταμάτησαν όταν βρισκόταν πιο κοντά στον ήλιο.