Ο ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας κατάφερε να πιστοποιήσει, με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, το παγκόσμιο ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες καρέτα-καρέτα.
Η μαρκαρισμένη χελώνα, που είχε πρωτοπαρατηρηθεί στη Ζάκυνθο το 1986 και στην οποία δόθηκε το όνομα Γαία, καταγράφηκε και φέτος από τους εκπαιδευμένους ερευνητές/εθελοντές του Συλλόγου, να κάνει τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου, επιβεβαιώνοντας έτσι, 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου μια θαλάσσια χελώνα ωοτοκούσε για 36 χρόνια.
Η σημαντική αυτή ανακοίνωση του «ΑΡΧΕΛΩΝ» βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών δεδομένων για τις θαλάσσιες χελώνες και πιστοποιεί την μακρόχρονη συστηματική προσπάθεια του Συλλόγου που δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στις παραλίες ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στην Ελλάδα.
Επίσης, φέτος καταγράφεται υψηλός αριθμός φωλιών σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί πάνω από 1.800 φωλιές στη Ζάκυνθο (λιγότερες από τον μέγιστο αριθμό φωλιών του 1995), πάνω από 4.300 φωλιές στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο (ο μεγαλύτερος αριθμός φωλιών που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή), γύρω στις 355 φωλιές στον Λακωνικό Κόλπο, πάνω από 220 φωλιές στο Ρέθυμνο, γύρω στις 300 στα Χανιά και πάνω από 230 στη Μεσσαρά Κρήτης (οι περισσότερες φωλιές που έχουν καταγραφεί στις δύο τελευταίες περιοχές από το 1995).
Τα στοιχεία που συλλέγονται στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ διαβιβάζονται κάθε χρόνο στον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον αρμόδιο Οργανισμό για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, συνεισφέροντας στην εφαρμογή των εθνικών δράσεων για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Η δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ στις περιοχές ωοτοκίας, δεν περιορίζονται στην καταγραφή και προστασία των φωλιών και των νεοσσών. Η περίοδος που τα μικρά χελωνάκια έχουν βγει από τις φωλιές τους και πρέπει να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα έχει αρχίσει.
«Είναι σημαντικό να ξέρουν οι λουόμενοι και οι επιχειρήσεις πως πρέπει να συμπεριφέρονται στις παραλίες ωοτοκίας και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τη φύση να επιτελεί το έργο της», λέει στο imerazante.gr, ο Θάνος Μιχαηλίδης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Ζάκυνθο. «Η ενημέρωση του κοινού με παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και οι πιλοτικές συνεργασίες με ανθρώπους του τουριστικού τομέα που σέβονται το περιβάλλον θα συνεχίσουν να μεταφέρουν το μήνυμα για την σωστή συμπεριφορά στις παραλίες ωοτοκίας της καρέτα σε δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο».