Μια απίστευτη ανακάλυψη που έχει κάνει τους αστρονόμους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα έγινε την Πέμπτη, καθώς ανακάλυψαν μια δυνατή έκρηξη ραδιοκυμάτων, η οποία υπολογίστηκε ότι έκανε 8 δισεκατομμύρια χρόνια να φτάσει στη Γη.
Πράγματι, αυτό την καθιστά και ως την μεγαλύτερη σε ηλικία έκρηξη ραδιοκυμάτων, η οποία ξεπερνά κάθε είδους λογικής, αφού προέρχεται από δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο, ενώ απελευθέρωσε το ισοδύναμο της συνολικής εκπομπής του Ηλίου για 30 χρόνια.
Μπορεί να ήταν τεράστια η ισχύς της αλλά διήρκησε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Εντοπίστηκε από το Very Large Telescope (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μια ομάδα δύο ή τριών γαλαξιών που συγχωνεύονται. Οι αστρονόμοι του VLT την ονόμασαν FRB 20220610A και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Science.
Τα ραδιοκύματα ή Fast Radio Bursts (FRBs), για όσους δεν γνωρίζουν, είναι έντονες εκρήξεις ραδιοκυμάτων που διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου, είναι άγνωστης προέλευσης και έρχονται συνήθως από τα πέρατα του διαστήματος. Το πρώτο FRB εντοπίστηκε το 2007 και έκτοτε έχουν ανιχνευθεί εκατοντάδες από αυτές τις γρήγορες, κοσμικές εκλάμψεις που έρχονται από διάφορα μακρινά σημεία του σύμπαντος. Τέτοιες ισχυρές εκλάμψεις έχουν εντοπιστεί άλλες 50 σαν κι αυτές.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι προκαλεί αυτές τις τεράστιες εκρήξεις ενέργειας, αλλά η ανακάλυψή τους προσφέρει νέες πληροφορίες για το μακρινό σύμπαν. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι οι FRBs μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση της «χαμένης» ύλης μεταξύ των γαλαξιών και να παρέχουν έναν νέο τρόπο για την εκτίμηση της μάζας του σύμπαντος.
“Αν μετρήσουμε την ποσότητα της κανονικής ύλης στο σύμπαν -τα άτομα από τα οποία είμαστε όλοι φτιαγμένοι- διαπιστώνουμε ότι λείπει περισσότερο από το μισό από αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα. Πιστεύουμε ότι η ύλη που λείπει κρύβεται στον χώρο μεταξύ των γαλαξιών, αλλά μπορεί να είναι τόσο θερμή και διάχυτη που είναι αδύνατον να τη δούμε με τις συνήθεις τεχνικές“, εξηγεί ο καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας, Ράιαν Σάνον, ένας από τους διευθυντές της μελέτης. “Οι ταχείες εκρήξεις ραδιοκυμάτων ανιχνεύουν αυτό το ιονισμένο υλικό”, πρόσθεσε ο επιστήμονας.