Τις δηλώσεις Ερντογάν, καταδίκασε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, να τονίζει ότι «οι ανησυχίες της Κύπρου είναι και Ευρωπαϊκές ανησυχίες» και ότι «η λύση των δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Η Ελλάδα, προς το παρόν, κρατά χαμηλούς τόνους και δεν ανατροφοδοτεί το κλίμα έντασης που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τουρκία, ειδικά μετά την έμμεση απειλή Ερντογάν για επιβολή της «ειρήνης» στο Αιγαίο με άλλα μέσα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο με υπηρεσιακή κυβέρνηση και κάθε ενέργεια σταθμίζεται με ιδιαίτερη προσοχή.
Παρασκηνιακά, ωστόσο, γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις ώστε οι προκλήσεις της Άγκυρας να μην μένουν αναπάντητες. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της άσκησης «ANATOLIAN PHOENIX» με την οποία η Τουρκία επιχείρησε την έμμεση «αναγνώριση» του ψευδοκράτους. Το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τους Ακολούθους Άμυνας της Ισπανίας και της Πολωνίας σχετικά με τη συμμετοχή των χωρών τους στην άσκηση, στην οποία επρόκειτο να δώσουν το «παρών» και οι κατοχικές δυνάμεις.
Τελικώς, οι δύο ευρωπαϊκές χώρες απέσυραν τη συμμετοχή τους, όπως είχε γίνει και το 2021 με τους Αμερικανούς και τους Σλοβάκους.
Ενίσχυση της Συνεργασίας
Τελικώς, οι δύο ευρωπαϊκές χώρες απέσυραν τη συμμετοχή τους, όπως είχε γίνει και το 2021 με τους Αμερικανούς και τους Σλοβάκους.
Την ίδια ώρα, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ κάνουν αποφασιστικά βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων τους. Λίγο πριν την επόμενη συνάντηση του σχήματος 3+1 σε επίπεδο ηγετών, εκπρόσωποι των τριών χωρών μεταβαίνουν στη Λευκωσία για το Ελληνο-ισραηλινό φόρουμ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμό να συμμετέχουν, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γεωργάλλας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Τζάκι Χάνεκμπι.
Οι εργασίες αναμένεται να εστιάσουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και της κυβερνοασφάλειας.