Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances οι κλιματικές διαταραχές που προκλήθηκαν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην περιοχή της Ινδίας είχαν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες χρόνια πριν χτυπήσει ο αστεροειδής, επομένως συμπεραίνεται ότι ο Chicxulub ήταν η πιθανότερη αιτία για το θάνατό τους.
Όπως δήλωσε η Λόρεν Ο’Κόνορ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και του θείου είχαν σημαντικές επιπτώσεις για τον πλανήτη. Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα, επισημαίνει η ειδικός, συνέβησαν χιλιετίες πριν από την πρόσκρουση του αστεροειδή και πιθανότατα έπαιξαν μόνο ένα μικρό ρόλο στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Η μέθοδος αποκάλυψε μια ξεχωριστή αλληλουχία γεγονότων. Περίπου 30.000 χρόνια πριν την πρόσκρουση του αστεροειδούς, σημαντική ηφαιστειακή δραστηριότητα στο οροπέδιο Ντεκάν στην Ινδία οδήγησε σε κλιματική μεταβολή, ψύχοντας την επιφάνεια της Γης τουλάχιστον κατά 5 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η ψύξη πιθανότατα προκλήθηκε από ηφαιστειακές εκπομπές θείου, οι οποίες εμπόδιζαν το ηλιακό φως.
«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα λεπτομερές “χρονοδιάγραμμα θερμοκρασίας” για τα χρόνια που οδήγησαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων», εξήγησε η Ο’Κόνορ.
Η αποκάλυψη ότι το κλίμα της Γης είχε σταθεροποιηθεί πολύ πριν από την πρόσκρουση του Chicxulub είναι ζωτικής σημασίας, παρότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις επηρέασαν το οικοσύστημα και άλλαξαν το κλίμα. Αλλά, δεν έδωσαν το τελικό χτύπημα, καθώς οι επιπτώσεις αυτών είχαν εξαλειφθεί πολύ πριν τον αστεροειδή.
«Η πρόσκρουση από τον αστεροειδή εξαπέλυσε μια αλυσίδα καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, σεισμών, τσουνάμι και του φαινομένου impact winter που εμπόδισε το φως του ήλιου και κατέστρεψε τα οικοσυστήματα», ανέφερε σύμφωνα με το Earth.com ο Ρόντρι Τζέρετ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι ο αστεροειδής έδωσε τελικά το θανατηφόρο χτύπημα».