Η τεχνική έκθεση η οποία απεστάλη στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, κ. Μπακαΐμη, 27 από τα 57 θύματα επέζησαν της σύγκρουσης, αλλά πέθαναν από τη φωτιά που ακολούθησε. Η έκθεση, μάλιστα, συνοδεύεται και από πλήρη κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα των θυμάτων. Σε αυτή την συμπληρωματική έκθεση του ειδικού εμπειρογνώμονα και τεχνικού συμβούλου των οικογενειών των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, Βασίλη Κοκοτσάκη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
Βάσει του ελέγχου που έκαναν, οι εμπειρογνώμονες στα περιεχόμενα των εκθέσεων νεκροψίας – νεκροτομής, κατέληξαν στην αιτία θανάτου του συνόλου των θυμάτων. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα εξής:
Νεκροί με αιτία θανάτου βαρύτατες θανατηφόρες κακώσεις : 29
Νεκροί με αιτία θανάτου πλήρη απανθράκωση: 24
Νεκροί με απανθράκωση και σε στάση πυγμάχου: 3
Νεκροί από σύνθλιψη και απανθράκωση: 1
Σύμφωνα με την έκθεση, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από απανθράκωση συνεπεία της φωτιάς είναι σίγουρα 27+-1 και εκείνοι που υπέκυψαν από βαρύτατες θανατηφόρες κακώσεις είναι 28+-1, ενώ στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η αγνοούμενη Εριέττα.
Όπως επισημαίνεται, στις 10 Ιουλίου 2024 σε υπόμνημα του προς τον Εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης κ. Μαγγούτα ο Ιατροδικαστής Λάρισας κ. Χρήστος Κραββαρίτης αναφέρει για το θέμα τα εξής: «..Στις μεν απανθρακωμένες σορούς ο θάνατος επήλθε λόγω της άμεσης επίδρασης της φωτιάς, και ως προς την αιτία ουδεμία αμφισβήτηση υπήρχε».
Και συνεχίζει παρακάτω: «Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πρόκλησης του θανάτου λόγω της άμεσης επίδρασης της φωτιάς, αποδεικνύεται από την κατάσταση κάθε σορού», ενώ περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση των σορών.
Στην έκθεση του κ. Κοκοτσάκη, σημειώνεται ότι τα νεκροτομικά ευρήματα και τα ευρήματα νεκροψίας, δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της αιτίας της θανάτου στους επιβάτες που απανθρακώθηκαν.
Σε άλλη παράγραφο του υπομνήματος ο ίδιος ιατροδικαστής αναφέρει: «Στις λοιπές σορούς, η αιτία του άμεσου θανάτου, ήταν οι διαπιστωμένες βαρύτατες θανατηφόρες κακώσεις που λόγω του είδους των, δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης».
Παράλληλα, στη διάταξη 137/2024 του Εισαγγελέας Εφετών αναφέρεται ξεκάθαρα πως σε ό,τι αφορά τις απανθρακωμένες σορούς, ο θάνατος οφείλεται στην άμεση επίδραση της φωτιάς, γεγονός, το οποίο αποδεικνύεται αναμφισβήτητα από την κατάσταση της κάθε σορού.
Την έκθεση υπογράφουν εκτός του κ. Κοκοτσάκη, ο οποίος είναι ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, ο Dr Μανόλης Παπαδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Χιούστον και ο Μάρκος Χρυσός, Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός Πραγματογνωμονας μεταφορών επικίνδυνων φορτίων.
Νίκος Πλακιάς: Κάποιοι μεγενθύνουν την καταστροφή που έχουμε ήδη πάθει για προσωπικό τους όφελος
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του κ. Νίκου Πλακιά πατέρα και θείου τριών κοριτσιών που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον των πραγματογνωμόνων.
«Με έκπληξη διαβάζω στο @documentonews ότι το πρωί της Παρασκευής παραδόθηκε στην δημοσιότητα μια λίστα με 28 ονόματα τα οποία ισχυρίζεται ότι ο θάνατος τους προήλθε από την φωτιά και ότι ήταν είχαν επιβιώσει μετά την σύγκρουση.
Σε αυτήν την λίστα περιλαμβάνονται και τα ονόματα των τριών κοριτσιών της οικογένειας μας.
Είναι ένα πόρισμα του Βασίλη Κοκοτσάκη και του Μανώλη Παπαδάκη.
Διαψεύδω κατηγορηματικά τον μηχανισμό θανάτου των παιδιών μου μιας και η αιτία δεν είναι αυτή.
Το ότι 28 οικογένειες πήραν πιστοποιητικό θανάτου με αιτία την απανθράκωση δεν σημαίνει ότι πριν από αυτήν ήταν ζωντανά.
Μιας και εμείς έχουμε και γνωμάτευση ιδιώτη ιατροδικαστή της Κυρίας Ουρανίας Δημακοπούλου που έκανε τις έρευνες βάση των ιατροδικαστικών και όχι έρευνες από άσχετους με τα ιατροδικαστικά.
Θλίβομαι που προσπαθούν με λάθος αριθμούς να μεγενθύνουν την καταστροφή που έχουμε πάθει όλες οι οικογένειες για προσωπικό τους όφελος.
Βέβαια ήδη οι δικηγόροι μου έχουν πάρει εντολή να κινηθούν νομικά εναντίον τους όπως νομικά θα κινηθώ σε οποιονδήποτε ξανά αναφέρει τα ονόματα των παιδιών μου για οποιοδήποτε λόγο.
Όσο για τα υπόλοιπα θα τα πούμε όταν βρεθούμε από κοντά με τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ».
Ποινικές διώξεις σε τέσσερα στελέχη της Πυροσβεστικής για τις αυτοψίες στον χώρο της τραγωδίας
Ποινική δίωξη σε τέσσερα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφορικά με πράξεις και παραλείψεις κατά την εκτέλεση προανακριτικού έργου στην υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής.
Όπως αναφέρουν πηγές της Πυροσβεστικής «στις 30 Ιουλίου 2024, η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας απέστειλε στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος έγγραφο που γνωστοποιούσε την άσκηση ποινικής δίωξης σε 4 στελέχη της Πυροσβεστικής αναφορικά με πράξεις και παραλείψεις κατά την εκτέλεση προανακριτικού έργου στην υπόθεση των Τεμπών.
Την 1η Αυγούστου 2024 ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, την οποία ανέλαβε ο Αντιστράτηγος- Υπαρχηγός του ΠΣ.
Μετά τις κρίσεις και τις αλλαγές στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, η διενέργεια της εν εξελίξει ΕΔΕ ανατέθηκε στον Αντιστράτηγο- Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, προκειμένου να την ολοκληρώσει.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί άλλη ΕΔΕ που ασκήθηκε σε βάρος των προσώπων, που συνέταξαν την αρχική έκθεση αυτοψίας για το δυστύχημα των Τεμπών. Ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε 15 Μαρτίου 2024 και κατέληξε στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος των ελεγχθέντων ανακριτικών».
Καμία αυτοψία επί 23 ημέρες στον χώρο της τραγωδίας
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως δεν είχε γίνει καμία αυτοψία από εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής επί 23 ημέρες στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη παρά το γεγονός πως κλιμάκιο είχε μεταβεί στο σημείοσε λιγότερο από 24 ώρες.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ το πρώτο 24ωρο μετά τη σύγκρουση παίρνει εντολή να μεταβεί στο σημείο του δυστυχήματος ένα εξειδικευμένο κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού προκειμένου να κάνει αυτοψία στον χώρο, και να εντοπίσει τα αίτια της έκρηξης και της φωτιάς.
Το συγκεκριμένο κλιμάκιο, ωστόσο, όπως προέκυψε από έρευνα του ΣΚΑΪ, αλλά πρωτίστως από έρευνα της πυροσβεστικής, αναχώρησε ένα 24ωρο αργότερα χωρίς να κάνει την παραμικρή προανακριτική πράξη, δεν έκανε απολύτως τίποτε, και επέστρεψε στην Αττική άπραγο.
Αυτό που προκύπτει επίσης από την εσωτερική έρευνα της πυροσβεστικής στο πλαίσιο της ΕΔΕ είναι ότι εξειδικευμένοι πυροσβέστες άλλου κλιμακίου της συγκεκριμένης διεύθυνσης επέστρεψαν στο σημείο 23 μέρες μετά το δυστύχημα, και συνέδραμαν στη σύνταξη του πολυσέλιδου πορίσματος που υποβλήθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα. Ωστόσο, ήταν αρκετά αργά, καθώς είχαν απομακρυνθεί κρίσιμα πειστήρια από το σημείο του δυστυχήματος.
Όταν τα μέλη του πρώτου κλιμακίου ρωτήθηκαν στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου είπαν ότι πήραν εντολή να αποχωρήσουν από τον περιφερειακό διοικητή της πυροσβεστικής, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη φύλαξη και τη διαχείριση του τόπου του δυστυχήματος.
Ο συγκεκριμένος ανώτατος αξιωματικός της πυροσβεστικής απάντησε ότι ουδέποτε είδε τους συγκεκριμένους αξιωματικούς στον χώρο, και αρνήθηκε ότι έδωσε εκείνος εντολή για την αποχώρησή τους. Αυτό που επισημαίνουν στελέχη της πυροσβεστικής είναι ότι εάν και εφόσον είχε μεταβεί το κλιμάκιο της διεύθυνσης στα Τέμπη και είχε συνεννοηθεί με τον εισαγγελέα, κανείς απολύτως, ακόμα και ιεραρχικά ανώτερός τους, δεν θα ήταν σε θέση να τους διατάξει να απομακρυνθούν, και όφειλαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Σημειώνεται ότι τόσο ο διενεργών την ΕΔΕ, που παραμένει σε εξέλιξη, όσο και ο επικεφαλής αξιωματικός που εκτελούσε τότε χρέη περιφερειακού διοικητή, αποστρατεύθηκαν προ δεκαημέρου στις πρόσφατες τακτικές κρίσεις στο εσωτερικό της πυροσβεστικής.