Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τους πιο πηχυαίους τίτλους να τους έκανε ο μεταπνευμονοϊός (HMPV) στην Κίνα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη αντιμετωπίζει μια πολύ διαφορετική απειλή…
Για «τέλεια καταιγίδα» κάνουν λόγο οι ειδικοί σε ΗΠΑ και Βρετανία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια «τετραδημία», όπως ονομάζουν ανεπισήμως τη συνύπαρξη και ταυτόχρονη εξάπλωση τεσσάρων διαφορετικών ιών: της γρίπης, του κορονοϊού – COVID, του RSV και του νοροϊού που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασκείται σημαντική πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και στα νοσοκομεία, που φτάνουν ενίοτε να λειτουργούν στα όριά τους.
«Όλοι οι ιοί είναι εδώ, απλώς επηρεάζουν λίγο διαφορετικά κάθε περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Robert Hopkins Jr, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων.
«Δεν θέλω να πανικοβάλω τον κόσμο, αλλά θα έλεγα ότι αν δεν έχετε εμβολιαστεί και μπορείτε να εμβολιαστείτε -δηλαδή όλοι όσοι είναι από 6 μηνών και άνω-, κάντε το εμβόλιο για την Covid, κάντε το εμβόλιο για τη γρίπη», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στη Βρετανία, οι επικεφαλής του βρετανικού ΕΣΥ, του NHS, προειδοποίησαν ότι τα κρούσματα γρίπης, νοροϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) αυξάνονται, ενώ αναμένεται επίσης αύξηση των κρουσμάτων και της Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το NHS στην Αγγλία, ανήμερα των Χριστουγέννων οι ασθενείς με γρίπη στα νοσοκομεία ήταν 4.102 και αυξήθηκαν στους 5.074 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Υπερτετραπλασιάστηκαν, δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα, από τους 1.190 που ήταν στις 29 Νοεμβρίου.
Ο νοροϊός (ο συχνότερος λόγος εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας τον χειμώνα) και ο RSV (συχνή αιτία ενός τύπου λοίμωξης του θώρακα στα μωρά) βρίσκονται επίσης σε άνοδο, με πολύ περισσότερα κρούσματα φέτος.
Είναι ενδεικτικό ότι αρκετά νοσοκομεία στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι αντιμετωπίζουν «κρίσιμο περιστατικό» λόγω της εξαιρετικά υψηλής ζήτησης για τις υπηρεσίες τους και του αριθμού των εισαγωγών, με πλήθος κόσμου με γρίπη και αναπνευστικά νοσήματα να συρρέει μαζικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Στην περίπτωση, μάλιστα, ενός νοσοκομείου στο Μπέρμιγχαμ, κάποια στιγμή έκαναν ουρά έξω από το νοσοκομείο 15 ασθενοφόρα.
Ο καθηγητής Sir Stephen Powis, εθνικός ιατρικός διευθυντής του NHS England, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Sky News: «Το παλιρροϊκό κύμα κρουσμάτων γρίπης και άλλων εποχικών ιών που πλήττουν τα νοσοκομεία είναι πραγματικά ανησυχητικό για τους ασθενείς και για το NHS – τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους μας για «τετραδημία»».
Απότομη αύξηση στις προσελεύσεις στα νοσοκομεία παρατηρήθηκε και στη χώρα μας, λόγω των ιώσεων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που βγαίνουν θετικοί σε κορονοϊό και γρίπη στα self-tests, αλλά δεν δηλώνονται στο σύστημα ως κρούσματα.
Τις τελευταίες ημέρες, εντοπίζεται αύξηση στις προσελεύσεις και νοσηλείες στα Νοσοκομεία, αλλά και στις Παιδιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, εξαιτίας κοκτέιλ ιογενών λοιμώξεων.
«Το κοκτέιλ ιώσεων που προσβάλουν τα παιδιά (γρίπη – Covid-19 – αναπνευστικού ιοί) έχουν προκαλέσει αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα των νοσοκομείων Παίδων με αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία καθώς και την υπερκάλυψη των διαθέσιμων κρεβατιών στις κλινικές και την εμφάνιση ράντζων στους διαδρόμους, ευτυχώς για μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε συγκεκριμένα για τις ημέρες των γιορτών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Η υποχώρηση της θερμοκρασίας που κάνει τον κόσμο να περνά περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όπως και η περίοδος των γιορτών, η οποία συνοδεύεται αναπόφευκτα από μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων στον ίδιο χώρο, διευκολύνουν την κυκλοφορία και την εξάπλωση των ιών του αναπνευστικού συστήματος. Ο κρύος, ξηρός αέρας, επίσης, μπορεί να διευκολύνει την επιβίωση και την εξάπλωση των ιών.
Ο ιός της γρίπης αλλάζει επίσης και παρουσιάζει νέα στελέχη, στα οποία μπορεί να μην έχουμε ανοσία. Κατά τους χειμερινούς μήνες έχουμε επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο νοροϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα κρούσματα του συγκεκριμένου ιού είναι τόσο υψηλά αυτή την εποχή του έτους.
Ο «κληρονομικός» αντίκτυπος της πανδημίας της Covid-19 μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσβάλλονται περισσότερο από αναπνευστικούς ιούς. Κάποια άτομα μπορεί να έχουν μικρότερη ανοσία στους ιούς από ό,τι στο παρελθόν, λόγω της έλλειψης κοινωνικοποίησης και της μη έκθεσης σε αυτούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε μετά την πανδημία μπορεί να επηρεάζουν και αυτές τον τρόπο εξάπλωσης των ιών – αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί αυτή η υπόθεση.