Αν υπάρχει μία λέξη που να περιγράφει το κλίμα στην 11η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το Σάββατο, είναι η σύμπνοια. Αυτή επικρατούσε στην κατάμεστη με ξενοδόχους και θεσμικούς αίθουσα του Metropolitan Expo στο πλαίσιο της έκθεσης Xenia. Σύμπνοια σε ό,τι αφορά την αντίληψη για τον τουρισμό της χώρας, τις ανάγκες και προτεραιότητες για το τι συμβαίνει γύρω του. Τα ζητήματα ήταν και είναι πολλά. Τα περισσότερα μεταφέρονται από χρονιά σε χρονιά. Όπως, αυτό του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων με την «αδύναμη» όπως χαρακτηρίστηκε, νομοθετική ρύθμιση να απογοητεύει. «Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη: κυβερνήσεις, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, δικαστική εξουσία ρυθμίζουν με αυστηρό τρόπο τη βραχυχρόνια μίσθωση με απόλυτη προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία», είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, στην ομιλία του. Πνευματικά δικαιώματα: «Το πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε», σημείωσε ο ίδιος, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει. Ανισότητες και στρεβλώσεις της αγοράς, με μορφές καταλυμάτων οι οποίες δεν υπόκεινται σε κανόνες. Κάποια ζητήματα είναι πιο επίκαιρα. Όπως ο πόλεμος, ο πληθωρισμός, οι φυσικές καταστροφές, η κλιματική αλλαγή. Ενώ ορισμένα είναι πολύ συγκεκριμένα: η έλλειψη 53.000 εργαζομένων από τα ελληνικά ξενοδοχεία (20% των αναγκών σε προσωπικό), οι απαιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης, ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός των μικρών ξενοδοχείων από προγράμματα αναβάθμισης και το νέο τέλος διαμονής.
Στο ίδιο γνώριμο περιβάλλον δέκα χρόνια αργότερα Νούμερα δεν ακούστηκαν σε αυτή τη Γενική Συνέλευση. Μια λιτή αναφορά από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Παράσχη στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τον χαιρετισμό του, όπου δήλωσε τη διάθεση «να ενώσουμε δυνάμεις» με όρους βιωσιμότητας. «Γιατί ξέρουμε πως οι αφίξεις και οι τζίροι δεν είναι πλέον οι μονάδες μέτρησης της επιτυχίας του τουρισμού», υπογράμμισε ο κ. Βασιλικός.
«Τα μεγέθη του παρελθόντος είναι επουσιώδη, οι εξελίξεις του μέλλοντος είναι απρόβλεπτες, αλλά γνωρίζουμε τις ανάγκες που επιτάσσει η εποχή μας και κυρίως τις αξίες μέσα από τις οποίες θα τις υπηρετήσουμε». Κάνοντας τον απολογισμό του έργου του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρός του σχολίασε ότι «οι εργασίες του ΞΕΕ μπορεί να είναι αθόρυβες αλλά υπηρετούν το όραμα του κλάδου μας για την επόμενη μέρα». Και στάθηκε στους βασικούς άξονες στους οποίους έχει επενδύσει στρατηγικά: Στην εκπαίδευση, μέσω του προγράμματος «Φιλοξενία μου» το οποίο διδάσκεται για δεύτερη χρονιά στο δημοτικό, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, με σκοπό να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τον χώρο. Το πρόγραμμα έχει ήδη παραδοθεί επίσημα στην Κύπρο.
Στη συνέχεια ακολουθεί το πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου, το οποίο τελεί υπό έγκριση για να ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Ο επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων εκλέχθηκε καλύτερος επιταχυντής στην Νότια Ευρώπη. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα παρουσιαστεί και η μετεξέλιξη δύο εμβληματικών δράσεων, του «Ελληνικού Πρωινού» και του «Boutique Hotels».
Την άνοιξη του 2024 στην Ρόδο επίσης η Hotrec θα διοργανώσει για πρώτη φορά μια συνδιάσκεψη όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού με μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε ο κ. Βασιλικός, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ευρωπαϊκού συνδέσμου των επιχειρήσεων φιλοξενίας. Ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό, την υπουργό Τουρισμού και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για τη στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία.
Ο ίδιος εξήρε ξανά την υπουργό Τουρισμού εστιάζοντας στα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για τη βοήθεια «να ξεκλειδώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια του οργανισμού «Hotels for», με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο. Είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί πολύ σύντομα ο τρόπος προκειμένου να απελευθερώσουμε άμεσα και συντονισμένα την διάθεση του έλληνα ξενοδόχου για κοινωνική προσφορά». Στο πνεύμα αυτό τον επόμενο μήνα θα παραδοθεί στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής πλατφόρμα εξεύρεσης δωματίων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, έργο που χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από το ΞΕΕ.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη στο βήμα:
Τι είπε η υπουργός Τουρισμού
Συντεταγμένες με τις προτεραιότητες του κλάδου ήταν και οι επισημάνσεις της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία βρέθηκε στο ίδιο γνώριμο περιβάλλον, δέκα χρόνια αργότερα.
«Πιέζουμε να ενσωματωθούν οι προτάσεις μας και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση εντάσσεται στο νομοσχέδιο Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Η ίδια χαρακτήρισε δεδομένη τη νομοθέτηση πλαισίου κανόνων ελέγχου και φορολόγησης, με την οριοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών, με πρώτο την αναλογική εφαρμογή και στα ακίνητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων των τελών (ΦΠΑ, Παρεπιδημούντων, Ανθεκτικότητας) που βαρύνουν τα ξενοδοχεία. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την αυστηροποίηση των ελέγχων και σε καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πάντα με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας.
Ανακοίνωσε επίσης ότι τα χρηματοδοτικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού καταλυμάτων θα είναι προσβάσιμα και στα ξενοδοχεία τριών και δύο αστέρων. Αιχμή της στρατηγικής είναι η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, η διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στο πλαίσιο αυτό έργα συνολικού ύψους 387 εκατομμυρίων ευρώ έχουν προγραμματιστεί από το υπουργείο Τουρισμού και υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, με τον πρόσφατο Νόμο 5061/2023, έγινε θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού για την ενίσχυση των δικτύων επικοινωνίας της Κεντρικής Διοίκησης με τις περιφερειακές αρχές.
Ταυτόχρονα με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμής Τουριστικής Ανάπτυξης. Στο υπουργείο συστάθηκε επίσης Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, καθώς και Συμβούλιο Οινοτουρισμού. Ενώ έχει δρομολογηθεί και η επικαιροποίηση του πλαισίου των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών. Μέσα στο 2024, όπως επισήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη, θα ακολουθήσει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων και την εναρμόνιση του συστήματος κατάταξης σε κατηγορίες κατά τα πρότυπα κατάταξης που προωθούνται από την HOTREC. Απαντώντας για το μείζον ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού – δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια – σημείωσε ότι, με βάση και δηλώσεις του Πρωθυπουργού, θα υπάρξουν ρυθμίσεις και κατά αναλογία του θεσμού της «τουριστικής βίζας», όπως ισχύει και σε άλλες χώρες.
Οσο για τους απασχολούμενους που μεταβαίνουν στις τουριστικές περιοχές για να εργαστούν, «θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να λύσουμε το ζήτημα της στέγασης. Και βέβαια θα πρέπει να εξετάσουμε την προοπτική να βγάλουμε από την αγορά παλαιά ξενοδοχεία και να τα μετατρέψουμε σε κατοικίες», Όλα αυτά υπηρετούν το όραμα, τους στόχους και τις δράσεις για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού: «να καταστεί η Ελλάδα πρότυπο φιλοξενίας και προορισμός αξέχαστων ταξιδιωτικών εμπειριών, με μία ανάπτυξη δίκαιη και ισόρροπη, τα οφέλη της οποίας θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα και όλους τους έλληνες πολίτες», κατέληξε.