Στη γραφική ακτή της Κροατίας, οι αρχαιολόγοι «έπεσαν» πάνω σε βραχώδες έδαφος και ενώ υποψιάστηκαν ότι κάτι πολύτιμο βρίσκεται κάτω από το έδαφος, η τεράστια αρχαία δομή που αποκαλύφθηκε, προκάλεσε δέος. Με δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε η ανακήρυξη του σημείου σε ιστορικό χώρο.
Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη σημερινή Κροατία, ασκώντας επιρροή στη γραφή, το συνάλλαγμα, το εμπόριο, την καλλιέργεια της γης και των δομών των τειχών της πόλης, σύμφωνα με άρθρο του Ινστιτούτου Λεξικογραφίας Μίροσλαβ Κρλέζα.
Την αρχαία ελληνική ισχύ της περιοχής, ακολούθησε, «από τον 2ο αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια», η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η αρχαία ιστορία του Stobreč, ακολουθεί τα στάδια της εξέλιξής του. Η πόλη ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία το 200 π.Χ., πριν γίνει κέντρο του εμπορίου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Ανασκαφές από το σημείο στο Stobreč, έχουν φέρει στο φως επίσης, δεκάδες τεχνουργήματα, αρχαία ρωμαϊκά ευρήματα και μία δομή του Μεσαίωνα.
Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στο Σπλιτ, η υπουργός Πολιτισμού και Μέσων, Δρ. Nina Obuljen Koržinek, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Krešimir Partl, συνεργάτες τους και δημοσιογράφους, παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του πολύτιμου αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου Επετίου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Stobreč, στην αρχή της οδού Omladinsko Šetalište.
«Πρόκειται για εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικό τείχος μήκους περίπου 40 μέτρων, με ορισμένους τομείς του να φθάνουν σε βάθος πάνω από τρία μέτρα», τόνισε η αρχαιολόγος Ugarković, εξηγώντας ότι αυτό, το καθιστά μία εξαιρετική μνημειακή ανακάλυψη – το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατία, συγκρίσιμο μόνο με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων.
Τον χώρο παρουσίασε η Δρ. Marina Ugarković, επικεφαλής της σωστικής αρχαιολογικής έρευνας από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας.
«Η περιοχή έχει ήδη αναγνωριστεί στα μητρώα μας ως μια από όπου θα μπορούμε να περιμένουμε ενδιαφέρουσες ανασκαφές. Για τον λόγο αυτό διεξάγεται εδώ αρχαιολογική έρευνα», σημείωσε η υπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Χάρη στην μεγάλη αξία των ευρημάτων, τα οποία αποκάλυψαν πολλά στρώματα του οικισμού, ανακοίνωσε περαιτέρω έρευνες στον χώρο, καθώς και σχέδια για την προστασία και την παρουσία του στο μέλλον.
«Μελετούμε επί μήνες το ζήτημα και συνεργάτες από τη διεύθυνση της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ζάγκρεμπ, μαζί με τμήμα Συντήρησης και του Αρχαιολογικού Μουσείου, ελέγχουν αδιάλειπτα την έρευνα, καθώς όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο», τόνισε.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον αρχαιολογικό πλούτο, παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα το οποίο θα επιτρέψει μια καλύτερα, αυτοδίκαιη προστασία τόσο εξαιρετικά πολύτιμων χώρων, ειδικά σε αστικές περιοχές», σημείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, η γνώση σχετικά με το αρχαίο Επέτιον βασιζόταν αποκλειστικά σε ιστορικές πηγές που ανέφεραν το Τραγιούριο, το Επέτιο και τα Σάλωνα, ως ελληνικά κέντρα του εμπορίου.