Ο Στέφανος Κασσελάκης άλλαξε το στόχο που είχε θέσει προ δύο περίπου εβδομάδων αναφορικά με το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, μιλώντας για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ουδείς αμφιβάλλει ότι πρέπει να γίνουν «ενέσεις ηθικού» στους ψηφοφόρους του κόμματος, όμως η δήλωση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αυτό-υπονομευτική, ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον πήχη που τέθηκε επισήμως.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε, όχι τυχαία, δίνοντας συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlpha και στο δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ την ώρα που η ομάδα των 11 ανακοίνωνε το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συστήνει και η οποία θα εκπροσωπείται επισήμως στη Βουλή έχοντας ως πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση.
Δήλωσε προσηλωμένος στο να ενώσει τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, υποστηρίζοντας επίσης ότι σήμερα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πιο συμπαγές κόμμα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή» για να προσθέσει πως «είμαι άκρως πεπεισμένος ότι το σχέδιο το οποίο εκτελούμε θα πετύχει και πάμε στις ευρωεκλογές για την απόλυτη ανατροπή» και να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτός είναι ο στόχος μου».
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσπάθεια να σταλεί ένα μήνυμα. Μόνο που επελέγη η στιγμή κατά την οποία επισημοποιήθηκε η διάσπαση του κόμματός του. Ίσως αυτή να είναι και η αιτία του μηνύματος. Να θέλησε να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που κοιτούν προς άλλα κόμματα προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες αισιοδοξίας και ανάκτησης της εξουσίας. Όμως πόσο εύκολο είναι αυτό;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να θέτει ως στόχο την νίκη τη στιγμή που (δημοσκοπικά τουλάχιστον) βρίσκεται να δίνει μάχη για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ. Χάνει ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ και προς τ αριστερά του και αυτά χωρίς επί της ουσίας να μετριέται τυχόν δυναμική της ομάδας των 11, η οποία μόλις χθες απέκτησε όνομα.
Ο ίδιος εμφανίζει ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά ακόμη και μεταξύ αυτών που στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δηλαδή στις Ευρωεκλογές. Χαμηλά ποσοστά τόσο στη δημοτικότητα, όσο και στη καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Μπορούν αυτά ν άλλάξουν στο διάστημα που μένει μέχρι τον Ιούνιο; Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι εφικτό. Καθώς και ότι η ίδια η κοινωνία βάζει ψηλά τον πήχη χωρίς να εξηγεί από που το συμπεραίνει.
Το θέμα είναι ότι έβαλε τον πήχη ψηλά. Μίλησε για νίκη εγκαταλείποντας τον στόχο του 17,8 του ποσοστού δηλαδή που έπιασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και ο οποίος ήδη φάνταζε δύσκολος υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν και διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος.
Και στο ερώτημα για το τι θα πράξει αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος δεν ήταν ξεκάθαρος. Δεν είπε αν θα φύγει ή αν θα μείνει πρόεδρος. Παρέπεμψε σε υποψήφιους στις ΗΠΑ που έχασαν και έμειναν. Παρέπεμψε ακόμη και στον Ντόναλντ Τράμπ σημειώνοντας πως «Ο Τραμπ αυτή τη στιγμή, με τον οποίο πολλοί του πρώην ΣΥΡΙΖΑ με παρομοίασαν τελείως άδικα κατά τη γνώμη μου, πάλι είναι υποψήφιος. Αλλά είναι σε μια χώρα με ένα κράτος Δικαίου και έχει και 88 κατηγορίες εναντίον του».
Το ζήτημα όμως παραμένει. Έκανε μια… εξαγγελία. Και αυτή θα τον ακολουθήσει μέχρι το βράδυ των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου.