Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden μιλώντας πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο 2023 για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μετά τη νίκη της στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Ως αποτέλεσμα, τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να πολεμήσουν εναντίον των ρωσικών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΝΑΤΟ.
Είναι προς το συντριπτικό εθνικό μας συμφέρον, είναι το διεθνές συμφέρον όλων των φίλων μας», είπε ο Biden.
Σε αντίθεση με τη ρητορική του Biden, θα είναι οι Ευρωπαίοι και όχι οι Αμερικανοί που θα πολεμήσουν και θα πεθάνουν.
Επομένως, η δήλωση του Biden περιείχε ένα σαφές τελεσίγραφο προς την ΕΕ — είτε θα βοηθήστε, την Ουκρανία είτε θα πεθάνετε.
Καθορίστηκε η στρατιωτική στρατηγική της Ουκρανίας για το 2024
Οι Ουκρανοί θα στραφούν στην άμυνα, θα εξοικονομήσουν δυνάμεις, θα αναπτύξουν την αμυντική βιομηχανία και θα κερδίσουν μικρές νίκες καθώς εξαπολύουν πλήγματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Κριμαία και τη Ρωσία.
«Οι Ουκρανοί θέλουν να πάνε στην επίθεση, είτε στο έδαφος είτε με πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, με την ελπίδα να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου».
Αμερικανοί και Ουκρανοί στρατηγοί υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αργότερο στις αρχές του 2025.
Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα.
Ωστόσο, η Ουκρανία μπορεί πράγματι να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλων αποστάσεων βαθιά στη Ρωσία, ειδικά με τη χρήση πυραύλων αέρος-εδάφους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν με πυραύλους αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και ATACMS την Ουκρανία τον Απρίλιο του 2022.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους από Su-24 και πιθανόν από μαχητικά Mig-29 και Su-27.
Ωστόσο, σχεδόν όλα αυτά τα αεροσκάφη, είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν καταστραφεί ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της Ρωσίας στα αεροδρόμια της Ουκρανίας.
Φαίνεται ότι η Ουκρανία θα έχει επιχειρησιακά μόνο 10 τέτοια μαχητικά μέχρι την άνοιξη του 2024, εκτός εάν φτάσουν δυτικά αεροσκάφη.
Τα F -16
Η Ουκρανία αναμένεται να παραλάβει περίπου 60 μαχητικά F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία.
Προγράμματα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά οι ΗΠΑ ανέβαλαν τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία.
Μεμονωμένες χώρες της ΕΕ έχουν διαθέσει δισεκατομμύρια σε βοήθεια για την Ουκρανία πρόσφατα.
Επομένως, οι προμήθειες μαχητικών F-16 και γερμανικών πυραύλων Taurus 500 χιλιομέτρων είναι μόνο θέμα χρόνου.
Η Ρωσία προειδοποιεί: Αντίποινα, εάν απογειωθούν τα F16 από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα F-16 θα μπορούσαν να εδρεύουν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
«Αυτή είναι η αυστηρή προειδοποίησή μας: η Μόσχα θα δει τη χρήση μαχητικών F-16 από το έδαφος αυτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ (Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) ως συμμετοχή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία και η Ρωσία θα πρέπει να λάβει αντίποινα», δήλωσε ο Konstantin Gavrilov, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών στη Βιέννη.
Ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι διακηρύξεις των ΗΠΑ είναι απλώς ρητορική.
Θα θελήσει η Ευρώπη να βρεθεί απότομα αντιμέτωπη με αντίποινα;
Γενικά, η ρωσική θέση είναι απολύτως συνεπής με την παραδοσιακή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου: Η παροχή του εδάφους κάποιου για στρατιωτικές επιχειρήσεις σημαίνει συμμετοχή στον πόλεμο.
Η Σλοβακία έχει ήδη απαντήσει
«Τα ουκρανικά μαχητικά F-16 που απογειώνονται από αεροπορικές βάσεις χωρών του ΝΑΤΟ θα γίνουν κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου Lubos Blaha
Κατά τη γνώμη του, αυτό ισοδυναμεί με μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία και έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.