Σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο προχώρησαν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 20/02 στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών, με ανύπαρκτες υποθέσεις. Όπως με την υπόθεση της μικρής Μαρίας στον Έβρο που αποδείχτηκε ότι ήτανε μία σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών μεταναστών και πότε με μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτους δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας και είναι και ενέργειες οι οποίες ενόχλησαν τόσο και στην πατρίδα μας ώστε να πάρουνε σκληρή απάντηση και από την ίδια τη δικαιοσύνη, από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και τόνισε:
«Τελικός κριτής της ποιότητας δικαίου του κράτους σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία διαθέτει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα για να μπορεί να ελέγχει την πρόοδο κάθε κράτους μέλους στα κρίσιμα ζητήματα».
Όπως είπε, «αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο των Ευρωπαίων στις επικείμενες εκλογές. Σε αυτές τις φωνές εμείς αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού».
Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων, χαρακτηρίζοντας το μεταρρύθμιση δικαιοσύνης, αλλά και στο άρθρο του Economist που κατέταξε την Ελλάδα στα 20 κορυφαία κράτη στον κόσμο ως προς την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
«Ας μην ανησυχούν ορισμένοι. Η Δημοκρατία πάντα ζει και προοδεύει στον τόπο που γεννήθηκε», υπογράμισσε.
Για τις ευρωεκλογές και την επιστολική ψήφο
Στην αρχή των δηλώσεών του αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές και στην επιστολική ψήφο που καθιερώθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση.
«Κλειδί αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την κα πρόεδρο, είναι προφανώς η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτήν την κατεύθυνση που με τον πρώτο νόμο της δεύτερης κυβερνητικής μας μαθητείας καθιερώθηκε στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος. Έτσι όλοι οι πολίτες, όχι μόνο εκτός αλλά και εντός των συνόρων, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες και είναι εύκολη. Η επιλογή ευθύνης είναι μία επιλογή που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμού στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για Ουκρανία-Ισραήλ
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, σημείωσε πως «Σε λίγο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή σην Ουκρανία, ενώ τέσσερις μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η προσοχή όλων μας εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η οποία έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής».
«Και δεν έκρυψα στην πρόεδρο την ανησυχία μου για τη διάχυση της περιφερειακής αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα, εκεί όπου οι συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών Χούθι απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο και θέτουν βέβαια σε κίνδυνο τα πλοία μας. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο από οποιαδήποτε άλλη χώρα ως προς την εμπορική ναυτιλία και γι αυτό και η Ελλάδα τάχθηκε αμέσως υπέρ της συντονισμένης δράσης, αναλαμβάνοντας και την τακτική διοίκηση της ευρωπαϊκής αμυντικής επιχείρησης “Ασπίδες” από το στρατηγείο της Λάρισας», συνέχισε.
Για τους αγρότες και την άμυνα
«Ένα από τα σημαντικά ζητούμενα και των επόμενων ευρωεκλογών είναι πως η Ευρώπη θα αποκτήσει μια πραγματική διάσταση στρατηγικής αυτονομίας. Τι σημαίνει να έχουμε μια ανεξάρτητη και αυτοτελή αμυντική πολιτική, έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα. Πώς θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», σημείωσε ακόμα.
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, χαρακτήρισε δίκαια πολλά από τα αιτήματα των αγροτών σχετικά με την ταχύτητα με την οποία μεταβαίνει ο αγροτικός τομέας στην πράσινη μετάβαση.
Μέτσολα: «Είμαι εδώ για να ενθαρρύνω την ψήφο των νέων»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα ως επικεφαλής του θεσμικού ευρωπαϊκού οργάνο, τόνισε πως υπάρχουν ελάχιστα καλύτερα μέρη να βρεθεί κανείς.
«Δεν ήταν τα πράγματα εύκολα αλλά κάνατε εκστρατεία για να βγείτε από την ενισχυμένη εποπτεία και αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα», ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών της.
Σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές και την επιστολική ψήφο, είπε μεταξύ άλλων: «Είμαι εδώ για να ενθαρρύνω την ψήφο των νέων ατόμων που φέτος από 17 χρονών μπορούν να ψηφίζουν. Τώρα που η επιστολική ψήφος είναι μια πραγματικότητα, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δημοκρατία».
Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τόνισε πως είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η πανευρωπαϊκή κατάσταση και κατέστησε σαφές πως πρέπει να μην μείνει κανείς πίσω.
Αργότερα, η κ. Μέτσολα, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας ενόψει ευρωεκλογών, θα γίνει δεκτή και από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το απόγευμα η πρόεδρος του ΕΚ θα απευθύνει κεντρική ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα «Η ΕΕ ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών» και θα συνομιλήσει με νέους στο Ωδείο Αθηνών, για θέματα που τους απασχολούν με αφορμή τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές στις 9 Ιουνίου.