Με αισθήματα ανακούφισης, ικανοποίησης αλλά και την ανάγκη διαχείρισης της επόμενης ημέρας βρίσκει την κυβέρνηση η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Μπορεί η ικανοποίηση να προέρχεται από το γεγονός ότι τελικά τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, κάτι που πριν από περίπου δύο μήνες φάνταζε εκτός κάθε πιθανότητας, αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και το υπόλοιπο 1/3 που παρά το γενικό κλίμα είτε καταψήφισε είτε απείχε της ψηφοφορίας.
Το αντίδοτο σε αυτό, όπως επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, είναι να κλείσει άμεσα το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που εξαρχής γνώριζαν πως είναι δύσκολο, και να πάει στην επόμενη φάση, η οποία ούτως ή άλλως περιλαμβάνει μια γεμάτη ατζέντα, αφού άμεσα έρχεται το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, παρά τις πολλές διαρροές των 52 βουλευτών, θεωρούν πως το νομοσχέδιο θα κάνει καλό στη χώρα, καθώς ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι πολύ θετικός.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η διαδικασία πήγε πολύ καλά, σημειώνει κυβερνητική πηγή, παραπέμποντας στη θετική δημοσιότητα που πήρε η χώρα και στον ξένο Τύπο, ο οποίος κάλυψε με κολακευτικά λόγια την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Ενδεικτικό είναι πως χθες, κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου. Στο στρογγυλό τραπέζι μάλιστα στο οποίο έλαβε μέρος, με θέμα την παγκόσμια νομισματική πολιτική, προσφωνήθηκε ως ο άνθρωπος που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Ελλάδας και του αξίζουν συγχαρητήρια επίσης γιατί μόλις ψηφίστηκε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα του. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του έκανε λόγο για μια απόφαση-ορόσημο για τη χώρα, δηλώνοντας υπερήφανος που εισηγήθηκε το νομοσχέδιο.
Στην Κ.Ο. της Ν.Δ. υπάρχουν βουλευτές που εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπουργοποιηθούν σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό και επέλεξαν το όχι και την αποχή.
Τη λογική να γυρίσει σελίδα θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και με τους 52 βουλευτές που κινήθηκαν στην αποχή και στο όχι, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που ανέβασε πολύ ψηλά τους τόνους αποδομώντας όλο το κυβερνητικό αφήγημα υπέρ του νομοσχεδίου. Ηδη από χθες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η ψηφοφορία δεν είχε κομματική πειθαρχία και ως εκ τούτου οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση, κλείνοντας το θέμα. Με δεδομένο πάντως ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν δεν έχουν να περιμένουν κάτι, όπως μια πιθανή είσοδό τους στο υπουργικό σχήμα, δημιουργείται μια μαγιά βουλευτών που μπορεί να δημιουργήσει φωνές εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος βεβαίως του πρώην πρωθυπουργού που πλέον οι διαφοροποιήσεις του είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για μια σειρά θεμάτων.
Πάμε παρακάτω
Το Μαξίμου γνωρίζοντας αυτόν τον κίνδυνο θα εντείνει την προσπάθειά του να αλλάξει άμεσα την ατζέντα, ώστε να καταδείξει πως η διαφοροποίηση των βουλευτών ήταν της στιγμής και δεν συνιστά κάτι παραπάνω. Το σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπου το βράδυ της ψηφοφορίας σχολίασε στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω, μια φράση που αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, η οποία υπαγορεύει να αφήσει πίσω της το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός άλλωστε επέλεξε να σχολιάσει λακωνικά και με ιδιαίτερη μετριοπάθεια και τη σκληρή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά που είχε αιχμές εναντίον της πολιτικής του. Αφού είπαμε ότι ο καθένας έχει την άποψή του, είπε για τον πρώην πρωθυπουργό, δείχνοντας πως θέλει να αφήσει το θέμα πίσω, καθώς υπάρχουν ουκ ολίγες προκλήσεις. Σε τρεις μήνες άλλωστε από σήμερα θα έχουμε ευρωεκλογές.