Την απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Λβύης στα 12 ναυτικά μίλια και ανακήρυξης συνορεύουσας ζώνης (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς βορράν, με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, κοινοποίησε στον ΟΗΕ η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στην Τριπολη – σε μία κίνηση-απάντηση στο διάταγμα του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου.
Λιβύη και Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους και με την τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αυτά εκτείνονται ανατολικότερα, όπως φαίνεται και από τον χάρτη.
Για την ελληνική πλευρά η κίνηση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με όσα ήταν ήδη γνωστά: ότι ο κόλπος της Σύρτης είναι «κλειστός» και αποτελεί σημείο εκκίνησης για τις γραμμές βάσης που αποτελούν το εναρκτήριο σημείο μέτρησης για τα χωρικά ύδατα, θαλάσσιες ζώνες όπως η συνορεύουσα που ανακηρύχθηκε και, βεβαίως, για την ΑΟΖ.
Ασκεί ωστόσο έμμεση πίεση προς την Αθήνα ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Κυρηναϊκή της Λιβύης, στα 12 μίλια, κάτι που η φιλότουρκη κυβέρνηση της Λιβύης και η ίδια Αγκυρα δεν αποδέχονται στη βάση του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονιου του 2019. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου πριν από περίπου τρία χρόνια (προεδρικό διάταγμα Δεκέμβριος 2020 και ψήφιση από τη Βουλή Ιανουάριος 2021). Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν είχε συνοδευθεί από την αντίστοιχη για ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης των 24 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο.
Στην επέκταση δεν είχε συμπεριληφθεί η Κρήτη, σε σημαντικό βαθμό λόγω της ερμηνείας που δίνει η Αγκυρα στο γνωστό casus belli. Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν πάντως εκπονήσει 12 χάρτες με όλες τις πιθανές εκδοχές αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια της Κρήτης (από το ακρωτήριο Ταίναρο και ανατολικά), σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με το Προεδρικό Διάταγμα του 2020 έγινε ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή, κάτι που με βάση τη Σύμβαση, παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.