Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε πως ο 73χρονος κεντρώος πολιτικός, Φρανσουά Μπαϊρού, είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας.
“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε πρωθυπουργό τον κ. Φρανσουά Μπαϊρού και του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ.
Η τελετή παράδοσης της πρωθυπουργίας από τον απερχόμενο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα στις 17:00.
Ο νέος πρωθυπουργός από κοινού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα προχωρήσουν στην συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος και το μείζον ερώτημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν και θα στελεχώσουν την τέταρτη, για αυτή τη χρονιά, κυβέρνηση της Γαλλίας.
Πώς ο Μακρόν κατέληξε στον Μπαϊρού
Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής (13/12) ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχτηκε στο Ελιζέ τον σύμμαχό του και πρόεδρο του “Δημοκρατικού Κινήματος” (Mouvement Démocrate – MoDem), Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος ήταν μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού.
Ποιος είναι ο Φρανσουά Μπαϊρού
Ο Φρανσουά Μπαϊρού (François Bayrou) είναι Γάλλος πολιτικός, γεννημένος στις 25 Μαΐου 1951. Είναι γνωστός για την πολυετή εμπλοκή του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και τη μακρά θητεία του ως ηγέτης του κεντρώου κόμματος “Δημοκρατικό Κίνημα” (Mouvement Démocrate – MoDem), το οποίο ίδρυσε το 2007.
Ο Μπαϊρού από το 1993 έως το 1997 υπηρέτησε ως Υπουργός Παιδείας ενώ διορίστηκε και Υπουργός Δικαιοσύνης το 2017 από τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας το 2002, το 2007 και το 2012, αν και δεν κατάφερε να περάσει στον β’ γύρο. Το 2017 αρκετοί πίστευαν ότι θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία, ωστόσο αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού τον Εμανουέλ Μακρόν.
Από το 2014 είναι δήμαρχος της πόλης Πω (Pau), στα Ατλαντικά Πυρηναία στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Τον διορισμό του Μπαϊρού χαιρέτησε με ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, τονίζοντας ότι “σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, ξέρω ότι έχει τα προσόντα να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και να οικοδομήσει την ουσιαστική σταθερότητα που προσδοκούν οι Γάλλοι”.