Στην μακρινή Νότια Κορέα ταξιδεύει η Αγγελική Αγγελίδη, με μια νέα σειρά έργων με θέμα τον βυθό της θάλασσας. Η ζωγράφος, η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα της Ανατολής, παρουσιάζει τη νέα της έκθεση, με τίτλο «Under the Water».
Τα νέα έργα της Αγγελικής Αγγελίδη απεικονίζουν πολύχρωμες συνθέσεις με ζωηρά χρώματα και ρευστές πινελιές, υποθαλάσσια τοπία με δάση από φύκια και ψάρια που δημιουργούν μια αίσθηση ενός ζωντανού υποθαλάσσιου κόσμου.
Η σειρά έργων της με τίτλο «Under the Water» είναι εμπενυσμένη από τους εντυπωσιακούς βυθούς του νησιού Τζέτζου, του μεγαλύτερου νησιού της Νότιας Κορέας και ιδαίτερα από τις γυναίκες δύτριες της περιοχής, ηλικίας 60-90 ετών, που καταδύονται χωρίς εξοπλισμό για να συλλέξουν θησαυρούς του βυθού.
Η Αγγελική Αγγελίδη, μια καλλιτέχνιδα που έχει κερδίσει σημαντική αναγνώριση στη Νότια Κορέα, και από τις 11 Νοεμβρίου (έως τις 23 Δεκεμβρίου) τα έργα της φιλοξενούνται στο Jeju Stone Park Museum στην Νότια Κορέα, μια χώρα με την οποία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση.
Η πορεία της Αγγελίδη στην Κορέα είναι αξιοσημείωτη. Ξεκινώντας από το marketing, στράφηκε στην τέχνη το 2016. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό, στην Κύπρο και στη Σεούλ, συνδυάζοντας την τεχνική κατάρτιση με τη μελέτη της ιστορίας της τέχνης. Η προσέγγισή της στην κορεατική κουλτούρα ήταν ολιστική.
Μελέτησε την κορεατική γλώσσα, θεωρώντας ότι οι γλωσσικοί κώδικες αποκαλύπτουν τη φιλοσοφία ενός πολιτισμού, και κατάφερε να διεισδύσει σε έναν πολιτισμό που παραδοσιακά είναι επιφυλακτικός προς τη δυτική τέχνη. Η μεθοδική της προσπάθεια να διεισδύσει στην κλειστή κορεατική καλλιτεχνική σκηνή, αντιμετωπίζοντάς το ως πρόκληση παρά ως εμπόδιο. Η βαθιά πίστη της καλλιτέχνιδας ότι «η τέχνη είναι μέσα μας, αλλά οι τεχνικές πρέπει να διδάσκονται», μια φράση που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της για την τέχνη.
Οι προηγούμενες εκθέσεις της στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στο Κοινοβούλιο της Κορέας, έχουν αποσπάσει σημαντική αναγνώριση, με έργα της να κοσμούν πλέον το Πολεμικό Μουσείο και την Εθνοσυνέλευση της χώρας.
Η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, που έχει παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της καλλιτέχνιδας, υπογραμμίζει τη σημασία της επιτυχημένης διείσδυσής της στην κορεατική καλλιτεχνική σκηνή, τονίζοντας πως η ικανότητά της να δημιουργεί διαρκείς δεσμούς σε έναν τόσο απαιτητικό πολιτισμικό χώρο αποτελεί εξαιρετικό επίτευγμα. «Διαπιστώνω με πολύ μεγάλη χαρά την εξέλιξη στη δουλειά της και χαίρομαι πάρα πολύ που η σχέση με την Κορέα προχωράει. Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις να πας στην Κορέα.
Όταν μπορείς να φτάσεις σε μια χώρα τόσο μακρινή, να μην κάνεις απλό πέρασμα, αλλά να ρίξεις σπόρο και η μια έκθεση να φέρνει την επόμενη, είναι κάτι πολύ δύσκολο και σημαντικό. Σημαίνει ότι υπάρχει ώσμωση. Όσο δύσκολο είναι για κάποιους Κορεάτες να έρθουν στη Δύση, αντίστοιχα και οι Έλληνες είναι δύσκολο να προσεγγίσουν την Κορέα. Οι Κορεάτες είναι εξαιρετικά συνεπείς, συγκρατημένοι, αυστηροί και δύσκολοι. Δεν είναι Μεσόγειοι. Από τα πολλά προτερήματα που έχει η Αγγελική είναι ότι σέβεται, αυτό που της δίνεται, ακούει, εισπράττει, πράττει ανάλογα και προχωράει».