Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να συνοψίζουν έγγραφα, να απαντούν σε ερωτήματα και ακόμη και να δημιουργούν σύνθετες εικόνες, ωστόσο φαίνεται ότι έχει μια γοητευτική ικανότητα να προβλέπει το μέλλον – ή τουλάχιστον τι θα μπορούσε να συμβεί υπό ορισμένες συνθήκες.
Ωστόσο, η απειλή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι μόνο πιο ευρείας κλίμακας, αλλά και αναμφισβήτητα πολύ πιο επικείμενη, και το ChatGPT της OpenAI εξέδωσε τη δική του ένδειξη για τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέχουμε.
Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το νούμερο ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός επερχόμενου Παγκόσμιου Πολέμου, το ChatGPT σταθμίζει τις συζητήσεις ιστορικών, αναλυτών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων για να δώσει μια σαφή απάντηση:
«Όταν πολλαπλές μεγάλες δυνάμεις είναι εγκλωβισμένες σε κλιμακούμενη, ανεπίλυτη σύγκρουση – χωρίς σαφή τρόπο υποχώρησης»
Απλοποιώντας ακόμη περισσότερο τα προειδοποιητικά σημάδια, καταδεικνύει ότι «η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία είναι η κατάρρευση της διπλωματίας μεταξύ πυρηνικών ή μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων που εμπλέκονται σε πολέμους δι’ αντιπροσώπων, σε αύξηση των εξοπλισμών ή σε εδαφικές απειλές».
Ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε ξαναδεί πολεμικές συγκρούσεις της κλίμακας του Πρώτου ή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είναι η εφεύρεση και η διανομή των πυρηνικών όπλων, τα οποία δρουν αποτρεπτικά μέσω της τεράστιας καταστροφικής τους δύναμης.
Ωστόσο, ορισμένα εναύσματα θα μπορούσαν να αναγκάσουν βασικά έθνη να εμπλακούν σε άμεσο πόλεμο, ο οποίος στη συνέχεια θα τραβούσε με τη σειρά του συμμαχικές χώρες που είναι υποχρεωμένες να συμμετάσχουν μέσω συμβατικών ρυθμίσεων.
Το σενάριο που προβλέπει
Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η ChatGPT αναφέρει ότι η πιο πιεστική «κόκκινη σημαία» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο σήμερα είναι:
«Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα (ή η Ρωσία) περάσουν από τον οικονομικό + κυβερνοπόλεμο σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση για την Ταϊβάν, την Ουκρανία ή κάποιο άλλο hotspot. Αυτό θα πυροδοτούσε παγκόσμιες ανακατατάξεις, στρατιωτική κλιμάκωση και ενδεχομένως θα συμπαρέσυρε συμμάχους σε όλο τον κόσμο».
Αυτό ανησυχητικά φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από ικανό να συμβεί, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, και το μόνο που πιθανότατα θα χρειαζόταν θα ήταν μια σημαντική στιγμή πριν οι εντάσεις φτάσουν σε οριακό σημείο.
«Πολλά σημάδια έχουν σημασία», συνεχίζει το ChatGPT, «αλλά αν δείτε ποτέ μεγάλες δυνάμεις να σταματούν να μιλούν και να αρχίζουν να πυροβολούν, αυτή είναι η στιγμή που ο κόσμος αλλάζει».
Εάν ένας νέος Παγκόσμιος Πόλεμος συνέβαινε, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές απώλειες σε ολόκληρο τον κόσμο επίσης, καθώς το ChatGPT έχει επίσης περιγράψει έναν «τρομακτικό» απολογισμό θανάτων μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων ανθρώπων εάν ξεσπούσε σύγκρουση.