«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομιμοποιημένη κυβέρνηση στη Δαμασκό που να μπορεί να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. Αν ο Τζολάνι αποφάσιζε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, δηλαδή στην υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ, τότε θα “πυροβολούσε” την επιθυμία του να βρει διεθνή στηρίγματα, ειδικά τώρα που η Συρία έχει ανάγκη από τους ευρωπαϊκούς πόρους για την ανοικοδόμησή της».
Η Αθήνα σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας
«Η Λευκωσία θα ξεκινήσει μια εκστρατεία με στόχο να αντιληφθούν όλοι ότι η Τουρκία επιθυμεί τη δημιουργία αίολων τετελεσμένων στη βάση των παραλόγων και παράνομων θεωριών για τη θάλασσα». Και «σε κάθε περίπτωση η Αθήνα βρισκόταν και βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας».
Σύμφωνα με τον Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.
Παράλληλα, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας.
Αντιδρά η Ελλάδα – Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα
Άμεσα η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές: «Η θέση της Αθήνας είναι ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, το έχουμε ήδη θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την δήλωση που κάναμε μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο. Πρόκειται για μεταβατική κατάσταση που δε νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, όλες τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ξεκάθαρη και η Κύπρος – Η συμφωνία για ΑΟΖ παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο
Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης καταδίκασε με τη σειρά του τη διαφαινόμενη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ όπως υπογράμμισε έχουν ενημερωθεί για αυτό οι ευρωπαίοι εταίροι.
Συγκεκριμένα, «η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή» αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουν ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις ενδεχόμενες τουρκικές μεθοδεύσεις, λαμβάνοντας ευρωπαϊκή υποστήριξη.